Να μη γίνει δεκτή η πρόταση της “Συμπαράταξης Πολιτών” για τον Μανώλη Γλέζο

0

  • «Εδώ ο κόσμος καίγεται» και οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», Άρης Βέρρος, Νίκος Μουρτασάγας, Σωτήρης Σωτηριάδης, κατέθεσαν εγγράφως αίτημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, να δοθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε έναν δρόμο, ή μία πλατεία, ή ένα δημοτικό κτίριο. Πέρα από την παγκόσμια κρίση, λόγω του κορονοϊού Covid-19, θεωρούμε πως είναι ατυχής η πρόταση των τριών αιρετών του Δήμου Καβάλας.
  • Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή, η ευκολία με την οποία «μοιράζονται» τα ονόματα κάποιων προσωπικοτήτων σε δρόμους, πλατείες και κτίρια στον Δήμο Καβάλας. Υπάρχουν παραδείγματα, κατά την άποψη μας, στα οποία έγινε κατάχρηση της συγκεκριμένης τιμής. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης με τα ονόματα των παλιών αθλητριών: Άννα Βερούλη, Ανθή Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Δήμογλου και τη δημοτική βιβλιοθήκη, στην οποία δόθηκε το όνομα του Βασίλη Βασιλικού. Οι αποφάσεις ήταν βιαστικές και ελήφθησαν από πολιτικά πρόσωπα.
  • Πιστεύουμε ότι η εισήγηση πρέπει να γίνεται από μία ομάδα επιστημόνων, ντόπιων, με συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια. Την πρόταση της ομάδας θα αξιολογεί, αρχικά, η δημοτική Αρχή και θα εγκρίνει, ή θα απορρίπτει, το κυρίαρχο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο. Οποιοσδήποτε, επομένως, έχει να προτείνει ένα πρόσωπο για να τιμηθεί από τον Δήμο, όπως οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», θα απευθύνεται στην ομάδα των επιστημόνων.
  • Το βασικό κριτήριο, θεωρούμε, πρέπει να είναι η εντοπιότητα του τιμώμενου προσώπου και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία. Στις περιπτώσεις που προαναφέραμε υπάρχει η εντοπιότητα, αλλά έχουμε ένσταση για την προσφορά των προσώπων που τιμήθηκαν στην τοπική κοινωνία. Οι αθλήτριες: Άννα Βερούλη, Ανθή Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Δήμογλου, τιμήθηκαν για τις διακρίσεις που πέτυχαν (σ.σ. κατάκτηση ευρωπαϊκών και ολυμπιακών μεταλλίων), ενώ ο Β. Βασιλικός γιατί είναι μία προσωπικότητα των γραμμάτων και γιατί, αν θυμόμαστε σωστά, δώρισε βιβλία στη δημοτική βιβλιοθήκη.
  • Ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι Καβαλιώτης, ούτε πρόσφερε την περίοδο της εθνικής αντίστασης στην πόλη. Μπορεί να τιμηθεί από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο και από τον Δήμο Αθηναίων, γιατί εκεί έζησε κι έκανε την πράξη, που τον ανέδειξε σε σύμβολο της εθνικής αντίστασης κατά των ναζί στη διάρκεια της κατοχής της πρωτεύουσας της χώρας.
  • Η Καβάλα βίωσε τρεις περιόδους σκληρής, έως απάνθρωπης, κατοχής από τους συμμάχους των Γερμανών ναζί στο β΄ παγκόσμιο πόλεμο, τους Βούλγαρους, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα. Στις περιόδους αυτές έδρασαν αρκετοί Καβαλιώτες πατριώτες, αλλά και μη Καβαλιώτες, που πολέμησαν τον κατακτητή και σε κάποιες περιπτώσεις έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την δημοκρατία. Οι ιστορικοί και οι ερευνητές γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που αντιστάθηκαν και συνέβαλαν στην απελευθέρωση του τόπου. Σ’ αυτούς αξίζει κάθε τιμή, όπως να δοθούν τα ονόματά τους σε δρόμους, πλατείες και κτίρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.