• Η Καβάλα και ιδιαίτερα η παλιά πόλη έχει αρκετά ακατοίκητα σπίτια, τα οποία εκτός από εστίες απορριμμάτων, είναι επικίνδυνα για τυχόν πρόκληση πυρκαγιάς και ατυχημάτων από την πτώση υλικών. Τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα πολλά έτη και φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες τους, αν βρίσκονται στη ζωή, δεν ενδιαφέρονται να τα αξιοποιήσουν. Τα σπίτια αυτά πρέπει να κατεδαφιστούν, καταρχάς κι αν γίνεται να αξιοποιηθούν από τον Δήμο Καβάλας. Κι όταν λέμε αξιοποίηση, δεν εννοούμε μόνο την κατασκευή παιδικών χαρών, ή χώρων πρασίνου.
  • Οι γειτονιές χρειάζονται περισσότερες θέσεις στάθμευσης οχημάτων, διότι οι κατοικίες είναι παλιές και δεν διαθέτουν πυλωτές. Επίσης, οι δρόμοι είναι στενοί, λόγω του ανάγλυφου και γίνονται στενότεροι όταν σταθμεύουν (στη μία από τις δύο πλευρές) Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα. Παρεμπιπτόντως, η κυκλοφοριακή επιτροπή του Δήμου πρέπει να επανεξετάσει σε κάποιους δρόμους τη διπλή κυκλοφορία των οχημάτων, που γίνεται με δυσκολία λόγω της στάθμευσης πάνω στον δρόμο.
  • Εάν, επομένως, υπάρχουν κατάλληλα οικόπεδα, χωρίς μεγάλη κλίση και με ικανοποιητική επιφάνεια, πρέπει να γίνουν μικροί χώροι στάθμευσης, αντί για «κήπους τσέπης». Το πράσινο θέλει φροντίδα κι αν δεν συνεργαστούν οι πολίτες, η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, δεν θα μπορέσει να περιποιείται όλους τους μικρούς κοινόχρηστος χώρους πρασίνου. Το ίδιο ισχύει και για τις παιδικές χαρές, που εκτός από την προμήθεια των παιχνιδιών, πρέπει να γίνεται τακτική συντήρησή τους. Εάν εξασφαλίσουμε τρεις-τέσσερις θέσεις στάθμευσης σε κάθε δρόμο, με την κατεδάφιση παλιών σπιτιών, θα γίνει πιο άνετη η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στις γειτονιές.
  • Πως, όμως, θα αποκτήσει τα ακίνητα αυτά ο Δήμος Καβάλας; Ευελπιστούμε ότι, θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα δωρίσουν τα ακίνητα στον Δήμο, για να υλοποιηθεί ο παραπάνω σκοπός (παιδική χαρά, χώρος πρασίνου, θέσεις στάθμευσης). Επίσης, μπορεί να διερευνηθεί εάν υπάρχουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα, π.χ. από το «Πράσινο Ταμείο», για την αγορά των οικοπέδων.
  • Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι ο Δήμος θα «ενεργοποιήσει» την «τράπεζα γης» στο Περιγιάλι. Δηλαδή, να αρχίσει την ανταλλαγή δημοτικών ακινήτων στην περιοχή, με παλιά σπίτια μέσα στην πόλη. Για το ζήτημα αυτό έχουμε μία επιφύλαξη. Αναρωτιόμαστε, ποιος συμπολίτης θα δεχτεί να ανταλλάξει ένα παλιό σπίτι στην πόλη, μ’ ένα οικόπεδο στο Περιγιάλι, που είναι άγνωστο πως και πότε θα μπορέσει να το αξιοποιήσει; Η έγκριση του σχεδίου πόλεως Περιγιαλίου εξελίσσεται σε «εφιάλτη» για τους οικοπεδούχους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
  • Εμείς, θεωρούμε πως ο Δήμος Καβάλας πρέπει να διατηρήσει ανέπαφη την «τράπεζα γης» στο Περιγιάλι, προκειμένου να σχεδιάσει κοινόχρηστους χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και θέσεις στάθμευσης. Κι όχι, να μεταβιβάσει τα οικόπεδα σε συμπολίτες, οι οποίοι δεν θα τα αξιοποιήσουν, πολύ πιθανό, ποτέ. Μπορεί να δημιουργήσει μία δεύτερη «τράπεζα γης» από τα παλιά σπίτια μέσα στην πόλη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.