• Εύκολα ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, υιοθέτησε την πρόταση του επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», Άρη Βέρρου, να προσφύγει ο Δήμος στη Δικαιοσύνη, για να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού νοσοκομείου. Ο στόχος του Α. Βέρρου είναι προφανής. Θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα, για να συντηρεί την αντιπολίτευση απέναντι στην κεντρική διοίκηση.
  • Εάν ο Δήμος Καβάλας εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα, με αντίπαλο το ελληνικό δημόσιο, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλιού νοσοκομείου, δεν πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί το ακίνητο. Τη δικαστική αντιπαράθεση ζητάνε εκείνοι, που δεν επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα. Αν και κατά την άποψη μας, δεν υπάρχει πρόβλημα! Είναι, καθαρά, θέμα πολιτικής βούλησης.
  • Εάν το ελληνικό δημόσιο, που κατέχει το 20% του ακινήτου, θέλει να αξιοποιηθεί το παλιό νοσοκομείο, πρέπει να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση της συνεκμετάλλευσης με τον Δήμο Καβάλας, ώστε να έχει μερίδιο στα έσοδα. Θα το είχε πράξει, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση βρισκόταν σε πολιτική κόντρα με την προηγούμενη δημοτική Αρχή, την οποία θεωρούσε προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία.
  • Το «κλειδί» για να ξεπεραστεί η αδράνεια, θεωρούμε, είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, με πρωτοβουλία των τριών βουλευτών Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν θετική διάθεση απέναντι στον δήμαρχο Καβάλας. Κι αυτή τη σύμπνοια, ο Θ. Μουριάδης μπορεί και οφείλει να εκμεταλλευτεί, για να «κλείσει» τα ανοικτά ζητήματα. Εκτός από το παλιό νοσοκομείο, είναι το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», το παλιό Πρωτοδικείο, η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού, ο «Διόνυσος», κ.ά. Αλίμονο αν παρασυρθεί, όπως του είπε ο Α. Βέρρος, σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο. Όχι μόνο θα περάσουν έτη, για να τελεσιδικήσει η υπόθεση, όχι μόνο θα δαπανηθούν πολλά χρήματα, αλλά και το αποτέλεσμα, δεν είναι σίγουρο ότι θα δικαιώσει τον Δήμο Καβάλας.
  • Οι βουλευτές Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα κιόλας, να πείσουν τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, να υπογράψουν την προγραμματική σύμβαση συνεκμετάλλευσης με τον Δήμο Καβάλας. Αλλιώς, να ζητήσουν από το ελληνικό δημόσιο, να παραχωρήσει την κυριότητα 100% του παλιού νοσοκομείου στον Δήμο Καβάλας. Κι ο Δήμος, να ανταλλάξει το 20%, μ’ ένα δημοτικό ακίνητο ίσης αξίας.
  • Εφόσον το ελληνικό δημόσιο θέλει να αξιοποιήσει, με διαφορετικό τρόπο, το ακίνητο, να δώσει στον Δήμο Καβάλας ένα δικό του ακίνητο, που αντιστοιχεί στο 80% της κυριότητας του νοσοκομείου, για να εξασφαλίσει τα πλήρη δικαιώματα. Την αποκλειστική ευθύνη, επομένως, για την επίλυση της διαφοράς έχει η σημερινή κυβέρνηση. Θα είναι υπόλογη στην κοινωνία της Καβάλας, εάν χαθεί κι αυτή η ευκαιρία.
  • Ο Θ. Μουριάδης δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολιτικό παιχνίδι, αλλά να επικεντρωθεί στο πραγματικό συμφέρον του Δήμου Καβάλας, που είναι η επαναχρησιμοποίηση των κτιρίων του παλιού νοσοκομείου εντός της τετραετίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.