Την άμεση επιστροφή των χρημάτων που (προ)πλήρωσαν, για τις σχολικές εκδρομές που ματαιώθηκαν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, απαιτεί, από το Υπουργείο παιδείας, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, γινόμαστε καθημερινά δέκτες καταγγελιών από γονείς και συλλόγους απ’ όλη την περιοχή μας, για τη μη επιστροφή του συνόλου του ποσού που κατέβαλαν στα πρακτορεία, για να συμμετάσχουν στις σχολικές εκδρομές τα παιδιά τους (ή και οι ίδιοι ως συνοδοί). Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13-4-2020 Φ.Ε.Κ. 84Α/13.04.2020, δεν ξεκαθαρίζει απόλυτα το αίτημά μας για επιστροφή χρημάτων στους γονείς των μαθητών, παρά, όπως προβλέπει, δίνονται voucher κουπόνια στους γονείς (πολλές φορές χωρίς καν ολόκληρο το ποσό) διάρκειας 18 μηνών. Είναι δυνατό, με βάσει και τις εξελίξεις της πανδημίας, να γνωρίζουν οι γονείς αν την επόμενη/ες χρονιά/ές, θα γίνουν σχολικές εκδρομές και με ποιες προϋποθέσεις;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα γίνονται μετακινήσεις, αν τα λεωφορεία θα επιτρέπεται να είναι γεμάτα, αν θα μπορούν να μπουν τρία και τέσσερα άτομα σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, αν τελικά το κόστος των εκδρομών εκτιναχθεί στα ύψη, αν οι γονείς θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν σε αυτές, αν οι ίδιοι μαθητές θα μπορούν (βλέπε μαθητές της Γ’ Λυκείου, που του χρόνου θα σκορπίσουν, της ΣΤ’ Δημοτικού κ.ο.κ.). Είναι εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης, εδώ και δυο μήνες περίπου, να αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν «πελάτες» ενός πρακτορείου που αποφάσισαν να κάνουν μία εκδρομή και που μπορούν σήμερα να την μεταθέσουν σε μία άλλη ημερομηνία.

Επίσης, είναι απαράδεκτο να «σπρώχνει» η κυβέρνηση διευθυντές σχολείων, συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς και μαθητές, σε διαπραγματεύσεις με το κάθε πρακτορείο, για να βρεθεί λύση στα χρήματα που έχουν καταβάλει από το υστέρημα τους. Να θυμίσουμε ότι, οι σχολικές εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία από το κάθε Υπουργείο. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές, εντός κι εκτός της χώρας, που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία του λαού μας και άλλων λαών, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας.

Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν, αλλά απαιτούμε η συμμετοχή να είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας. Πρέπει να εξασφαλίζεται, χωρίς κανένα εμπόδιο, η συμμετοχή όλων των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου. Απαιτούμε άμεσα να επιστραφούν όλα τα χρήματα τώρα (με την ίδια μορφή που δόθηκαν) στους γονείς και τους μαθητές που αναβλήθηκαν οι σχολικές εκδρομές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και με νέα Π.Ν.Π. Δεν δεχόμαστε τη χρήση voucher, ή οποιουδήποτε συμψηφισμού για εκδρομές που δεν έγιναν».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.