-Οι εκδηλώσεις που γίνονται, κάθε έτος στις 3 Ιουνίου, για τον «εορτασμό» της παγκόσμιας ημέρας ποδηλάτου, θα μπορούσαν να γίνονται κι άλλες φορές εντός του έτους. Πως θα αναπτυχθεί το «ποδηλατικό κίνημα» με δράσεις που γίνονται μία φορά το έτος; Η ύπαρξη του τμήματος ποδηλασίας του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα», είναι μία καλή ευκαιρία να οργανωθεί η προσπάθεια για την διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου μέσα κι έξω από τον αστικό ιστό.

-Στην Καβάλα υπάρχουν αρκετοί χώροι, για να διεξάγονται δράσεις, όπως αυτές που έγιναν το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 στο πρώην πάρκινγκ «Ροδόπη». Στην «σύναξη» αυτή, όπως έγινε γνωστό, συμμετείχαν γύρω στους τριακόσιους μικρούς και μεγαλύτερους στην ηλικία ποδηλάτες. Εάν γίνονται ανάλογες «συνάξεις» κάθε μήνα, τα τριακόσια άτομα θα γίνουν τριακόσια πενήντα, τετρακόσια κ.ο.κ. Τα παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι, αναζητούν ανοιχτούς και ασφαλείς χώρους, για να εξασκηθούν και να απολαύσουν το ποδήλατο. Έως ότου «χαραχθεί» ο πρώτος ποδηλατόδρομος στην πόλη, μπορεί να αξιοποιηθεί το αθλητικό κέντρο στην Καλαμίτσα, το πάρκο Φαλήρου, ο περιβάλλων χώρος στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» και άλλοι ανοιχτοί χώροι, για να κάνουν «ποδηλατάδες» οι Καβαλιώτες.

-Την πρωτοβουλία, κατά την άποψη μας, πρέπει να πάρουν τα μέλη του τμήματος ποδηλασίας του Α.Ο. «Καβάλα», γιατί οι τοπικοί άρχοντες έχουν πολλά πράγματα να σκεφτούν και να ρυθμίσουν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να ζητήσουν την παραχώρηση των χώρων που θεωρούν κατάλληλους για τις μαζικές δράσεις.

-Λόγω του δύσκολου ανάγλυφου, η Καβάλα δεν προσφέρεται για μαζική χρήση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα. Επίσης, οι περιοχές για να «χαραχθούν» ποδηλατόδρομοι, για να κινούνται με ασφάλεια οι ποδηλάτες, είναι περιορισμένες. Ωστόσο, το πάρκο Φαλήρου προσφέρεται για την χρήση ποδηλάτου όπως έγινε στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας. Οι εκδηλώσεις αυτές, λοιπόν, θα δώσουν διέξοδο στους φίλους του ποδηλάτου και θα προσελκύσουν περισσότερους. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος, ή κάποια, να μετακινείται καθημερινά με ποδήλατο μέσα στην πόλη. Εάν γνωρίζει πως κάθε εβδομάδα, κάθε Σαββατοκύριακο π.χ., θα γίνονται «συναντήσεις» σε ορισμένους χώρους, θα συμμετέχουν με χαρά και προσμονή.

-Υπάρχουν αρκετά ζητήματα, θεωρούμε, τα οποία πρέπει να επιλυθούν, για να λειτουργήσει ένας ποδηλατόδρομος στην Καβάλα. Αλλά, δεν απαιτείται να γίνουν μεγάλες (και δαπανηρές) παρεμβάσεις σε ένα χώρο, για να φιλοξενούνται οι «συναντήσεις» των μικρών και μεγαλύτερων ποδηλατών. Εάν συμμετέχει και ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως έγινε με τον ιδιοκτήτη καταστήματος ποδηλάτων στον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας, θα δοθεί μεγαλύτερο κίνητρο και θα ωφεληθεί η τοπική αγορά.

-Προτείνουμε, εν κατακλείδι, να αυξηθούν οι δράσεις για το ποδήλατο στην διάρκεια του έτους και να δημιουργηθούν «ποδηλατικά στέκια», πριν πραγματοποιηθεί η κατασκευή του πρώτου ποδηλατόδρομου στην πόλη. Η συνέχεια ανήκει στους εμπλεκόμενους. Πιστεύουμε πως η πρωτοβουλία τους θα βρει ανταπόκριση από τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.