• Δεν κατανοούμε τον «πόλεμο» που κάνουν ορισμένοι δημοτικοί ταγοί στον φορέα που υλοποιεί τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, ή ΠΕ.Σ.Δ.Α. όπως αναφέρεται εν συντομία, τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. (Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης). Εκτός από τον Άρη Βέρρο και τον Χρήστο Ποτόλια, που τοποθετούνται επικριτικά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, στο «κλαμπ» των επικριτών προστέθηκε ο Μάκης Παπαδόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής μας». «Έχουμε καταγγείλει, πολλές φορές στο παρελθόν, ότι ο περιφερειακός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.) λειτουργεί με αδιαφάνεια και κατασπατάληση των χρημάτων που πληρώνουν οι Δήμοι», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση, έπειτα από την καταγγελία που έκανε ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, παλιό μέλος της διοίκησης της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., για το «εξωφρενικό’ κόστος λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) του Δήμου Καβάλας.
  • Ο Σ. Μιχαηλίδης κατήγγειλε ότι, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που δουλεύουν στον Χ.Υ.Τ.Α. και ανήκουν σε ιδιώτη εργολάβο, δεν δικαιολογούν τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ που θα πληρώσουν οι δημότες. Ζήτησε, μάλιστα, να ακυρωθεί η σύμβαση γιατί θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη! Πέρα από την υποκειμενική κρίση του δημάρχου Νέστου για το κόστος λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., την οποία πρέπει να καταθέσει πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., πριν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υπάρχει και η αντικειμενική πραγματικότητα, που «λέει» ότι, η διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει!
  • Η εποχή μας δεν είναι ίδια, με τη διαχείριση που γινόταν πριν από δέκα και είκοσι έτη. Ο όγκος των αστικών αποβλήτων αυξήθηκε θεαματικά, ενώ πριν από μία εικοσαετία, η ανακύκλωση ήταν «άγνωστη λέξη» στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τότε, επίσης, αρκούσαν οι Χ.Υ.Τ.Α. και οι Χ.Α.Δ.Α. (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), για να γίνεται μία απλή ταφή των αποβλήτων (όλων μαζί). Σήμερα, λειτουργούν μεγάλες μονάδες επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), ενώ ο εξοπλισμός βελτιώθηκε και εκσυγχρονίστηκε.
  • Όσον αφορά τον Χ.Υ.Τ.Α. Δήμου Καβάλας, να σημειώσουμε ότι, εκτός από τα απορρίμματα της πόλης, δέχεται τα απόβλητα και των υπόλοιπων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Δεδομένου ότι, το προσωπικό, ο εξοπλισμός και τα οχήματα της Υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Καβάλας είναι περιορισμένα, ανατέθηκε σε ιδιώτη εργολάβο να συνδράμει με δικά του μέσα και προσωπικό.
  • Εάν ο Σ. Μιχαηλίδης θεωρεί πως ο εργολάβος αμείβεται με υπέρογκο χρηματικό ποσό, μπορεί να εξηγήσει, με στοιχεία, ποιο ποσό είναι λογικό για εκείνον. Επίσης, ο Μάκης Παπαδόπουλος να ζητήσει εγγράφως ενημέρωση, από τη διοίκηση του φορέα, για την οικονομική διαχείριση που γίνεται στη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Ο φορέας, κατά την άποψη μας, πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους, γιατί επιτελεί ένα πολύ σοβαρό και «βαρύ» έργο. Οι καταγγελίες, επομένως, δεν προάγουν το έργο του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.