• Την περασμένη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 τα σχολεία δεν λειτούργησαν λόγω της «ημέρας αθλητισμού». Την ημέρα αυτή, όπως ανέφερε ο εκπαιδευτικός του 5ου δημοτικού σχολείου Καβάλας, Αχιλλέας Νικολαΐδης, τα σχολεία επιλέγουν ένα χώρο και πραγματοποιούν αθλητικές δραστηριότητες.
  • Στην Ελλάδα ο σχολικός αθλητισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και οι ώρες του μαθήματος της φυσικής αγωγής περιορίστηκαν, λόγω της εισαγωγής κι άλλων μαθημάτων στο διδακτικό πρόγραμμα. Σ’ ένα υποτυπώδες καθεστώς άθλησης, επομένως, η «ημέρα αθλητισμού» δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο.
  • Η χώρα διαθέτει σημαντικό δυναμικό καθηγητών φυσικής αγωγής, που μπορούν να βοηθήσουν, μαζί με τα αθλητικά σωματεία, στην ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού. Αλλά, αυτό χρειάζεται προγραμματισμό και στήριξη από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Ευθύνη, επίσης, έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων.
  • Γιατί να αφιερώνεται μία μόνο ημέρα σε όλη τη σχολική περίοδο στον αθλητισμό και να μην αξιοποιούνται οι σχολικοί περίπατοι κάθε μήνα, για την επαφή των μαθητών με διάφορα αθλήματα; Στις σχολικές εκδρομές τα παιδιά παίζουν. Γιατί αυτό το παιχνίδι να μη γίνεται με δημιουργικό τρόπο; Δηλαδή, να μαθαίνουν, συγχρόνως, τα βασικά στοιχεία ενός αθλήματος. Έτσι, το παιχνίδι θα είναι δημιουργικό και πιο ασφαλές.
  • Κάποια σχολεία πηγαίνουν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου» την εκδρομή τους. Η παρουσία τους εκεί μπορεί να συνδυαστεί με την εκμάθηση των αθλοπαιδιών (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση) και της αντισφαίρισης.
  • Δεν είναι δύσκολο, θεωρούμε, να γίνει συνεννόηση με τα αθλητικά σωματεία, ώστε την ημέρα της εκδρομής να βρίσκονται στα γήπεδα προπονητές, ή και αθλητές, οι οποίοι μαζί με τους καθηγητές φυσικής αγωγής, θα δείξουν στους μαθητές και στις μαθήτριες τα προαναφερθέντα αθλήματα σε μορφή παιχνιδιού.
  • Στις επόμενες εκδρομές, επίσης, μπορούν να επισκεφτούν το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», όπου θα μάθουν τον κλασικό αθλητισμό, το κλειστό κολυμβητήριο, όπου θα ακούσουν για τα αθλήματα του υγρού στίβου (κλασική κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καταδύσεις) και το «Βερούλειο» γήπεδο, όπου θα παίξουν ποδόσφαιρο.
  • Υπάρχουν κι άλλα, εξίσου ενδιαφέροντα και ωραία αθλήματα, τα οποία θα διδαχτούν σε άλλους χώρους, όπως η επιτραπέζια αντισφαίριση, η γυμναστική, το τραμπολίνο, κ.ά. Οι σχολικές εκδρομές, επομένως, πρέπει να αποκτήσουν ουσία και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να μην είναι μερικές, ακόμα, χαμένες ώρες στο διδακτικό πρόγραμμα.
  • Ευχόμαστε να το αντιληφθούν, σύντομα, οι τοπικοί προϊστάμενοι της εκπαίδευσης και να εφαρμόσουν στην πράξη την πρόταση, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της αγάπης για τον αθλητισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.