Μ. Λαζαρίδης: «Η διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων, απάντηση στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

0

Την άποψη ότι, η Αγία Σοφία δεν μπορεί να γίνει αφορμή, μέσα στη θυμική μας φόρτιση, να πέσουμε στο επίπεδο των επιλογών της τουρκικής ηγεσίας, ούτε να εξομοιώσουμε την λάμψη και το συμβολισμό της με κάτι προφανώς υποδεέστερο, εξέφρασε ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στην ειδική μόνιμη επιτροπή ελληνισμού της διασποράς, εκτίμησε ότι: «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ψύχραιμη και όχι εν θερμώ, ισοδύναμη και όχι εκδικητική, παγκόσμια και όχι τοπική, μόνιμη και όχι πρόσκαιρη. Για να είναι αποτελεσματική και ισότιμη της υπεράσπισης του συμβολισμού που πρεσβεύει για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο η Αγία Σοφία, αυτή η αντίδραση οφείλει να έρθει μέσα από τη συντεταγμένη και ολοκληρωμένη απάντηση στο σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας απ’ όλο τον κόσμο που σέβεται και ασπάζεται τις ίδιες αξίες μ’ εμάς».

Ως ένα τρόπο για να επιτευχθεί αυτό, πρότεινε να συνδέσουμε την κατακραυγή μας για την απόφαση Ερντογάν, με την εντατικοποίηση της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων. Η οποία, μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων, μπορεί να αποτελέσει τον τρόπο ανάδειξης του γεγονότος ότι, όποτε ηγέτες με ολοκληρωτική νοοτροπία επιχείρησαν να επιβάλλουν επίπλαστες ταυτότητες, κάποιοι άλλοι βίωναν στο πετσί τους την βαναυσότητα και τον κατατρεγμό.

«Γίνεται ξεκάθαρο το μέγεθος της διαφοράς των αξιών της παγκοσμιότητας και του μεγαλείου του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας, από την ιταμή και ποταπή απόπειρα εγκλωβισμού της Τουρκίας σε μία μονοσήμαντη θρησκευτική ταυτότητα. Και με την ανάδειξη αυτής της διαφοράς εξασφαλίζουμε ότι, η Αγία Σοφία, η αιώνια κιβωτός του Χριστιανισμού και το παγκόσμιο σύμβολο των αξιών της ανεκτικότητας, δεν πρόκειται να αλωθεί ποτέ ξανά», δήλωσε.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.