Μόνο με τους Δήμους να συνεχιστεί το πρόγραμμα “Στηρίζω”

0

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει τη λειτουργία των προνοιακών δομών του «Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου» και του «Κοινωνικού Καταστήματος».

Το «Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο», είπε, θα λειτουργεί σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας. Ο Δήμος, μάλιστα, θα πληρώνει φαρμακοποιό για να διασφαλιστεί η διακίνηση των φαρμάκων. Κάτι που είναι λογικό και απαραίτητο, αφού η χορήγηση φαρμάκων απαιτεί γνώση. Και αυτή, την έχουν οι φαρμακοποιοί.

Όσον αφορά το «Κοινωνικό Κατάστημα», η Δ. Τσανάκα ανέφερε ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έχει εξασφαλίσει, σε κωδικό του προϋπολογισμού, εξαψήφιο κονδύλι, για την κανονική λειτουργία της δομής έως το τέλος Ιουλίου του 2016. Να σημειώσουμε ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, έπειτα από παράταση που δόθηκε, τελειώνει το χρηματοδοτούμενο από το Ε.Σ.Π.Α. πρόγραμμα «Στηρίζω», στο οποίο είναι ενταγμένο, μεταξύ άλλων, το «Κοινωνικό Κατάστημα».

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, το Επιμελητήριο και ορισμένοι σύλλογοι, όπως η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας και ο σύλλογος «Πνοή». Η πρόεδρος του συλλόγου «Πνοή», Ιωάννα Χατζηβαρύτη, εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα ανανεωθεί και θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αν δεν κάνουμε λάθος, έχει χρηματοδοτήσει αδρά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού σ’ αυτό απασχολούνται και τριάντα, περίπου, νέοι άνεργοι επιστήμονες. Παρά τη γενναία χρηματοδότηση, κατά την άποψη μας, η προσφορά των δομών του προγράμματος «Στηρίζω» στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Από την άλλη πλευρά, αναρωτιόμαστε γιατί να συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα άλλοι φορείς και σύλλογοι, εκτός από τον Δήμο Καβάλας, που μπορεί να λειτουργήσει το «Κοινωνικό Κατάστημα» και μερικές από τις άλλες δομές, με την ίδια, ή μικρότερη χρηματοδότηση από το νέο Ε.Σ.Π.Α.

Αν το πρόβλημα είναι η απασχόληση των άνεργων επιστημόνων, μπορεί να τους προσλάβει ο Δήμος Καβάλας και να τους πληρώνει, όπως θα κάνει με τον φαρμακοποιό στο «Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο». Επομένως, η Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) πρέπει να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο, την έναρξη ενός νέου προγράμματος, το οποίο θα αφορά τις προαναφερθείσες δομές, αποκλειστικά για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.