Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το ζήτημα της αλλαγής όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (T.A.P.) από τα τενάγη Φιλίππων, μετά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου, που κατέθεσε ο Δήμος Καβάλας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). «Ήταν μία σκληρή αντιπαράθεση των νομικών επιχειρημάτων των δύο πλευρών που διήρκησε δυόμισι ώρες, γεγονός πρωτοφανές για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κερδίσαμε τις εντυπώσεις, αλλά η υπόθεση αυτή δεν είναι αμιγώς νομική. Είναι και πολιτική. Η μάχη δεν τελείωσε. Πρέπει να είμαστε με το όπλο παρά πόδα. Δυστυχώς, είμαστε μόνοι ενάντια σε πολλούς», δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας, Χρυσόστομος Βελάκης, στην ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο Καβαλιώτης δικηγόρος, επίσης, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη δήμαρχο, ώστε να πραγματοποιήσει τις πολιτικές επαφές, για την ενίσχυση της νομικής θέσης του Δήμου Καβάλας, αλλά και των γεωργών της περιοχής των τεναγών Φιλίππων.

Με αφορμή την ενημέρωση που έγινε, ο Δήμος Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ενημερώθηκε το σώμα, από τον κύριο Χρ. Βελάκη (εκ των πληρεξούσιων δικηγόρων του Δήμου Καβάλας), για την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αντικείμενο την μελέτη περιβαλλοντικών όρων και την όδευση του αγωγού Τ.Α.Ρ.

Ενημερωθήκαμε, πως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ άσκησε παρέμβαση ΥΠΕΡ της ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ Τ.Α.Ρ. και κατ’ ουσία στράφηκε κατά του Δήμου Καβάλας και των αγροτών της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Ο Δήμος Καβάλας, αποδείχθηκε πως στην πράξη είναι ο μόνος επίσημος θεσμικός φορέας, που τάσσεται διαχρονικά, με κάθε νόμιμο μέσο, στο πλευρό των αγροτών, κάτι που απέδειξε περίτρανα και η σφοδρή αντιδικία, ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου, όπως αυτή περιγράφηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του.

Παράλληλα, εκδόθηκε απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, που δηλώνει εκ νέου την αντίθεση του στην προτεινόμενη όδευση και η οποία (απόφαση), εξουσιοδοτεί την δήμαρχο, να παρέμβει θεσμικά προς υπεράσπιση του δικαίου και εύλογου αιτήματος μας. Ήρθε η ώρα, όλοι να αναλογιστούν, επιτέλους, τις ευθύνες τους και να μη χρησιμοποιούν το τόσο σοβαρό θέμα για μικροπολιτικούς λόγους».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.