Μωχάμεντ Άλη κι όχι Μεχμέτ Αλή ο Αιγύπτιος συμπολίτης μας

0

Πολύ σωστά αναγνώστης μας, επισημαίνει το κλασικό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι, αναφερόμενοι στον «συμπολίτη» ιδρυτή της Αιγυπτιακής δυναστείας. Μας επισημαίνει πως είναι λάθος να τον αναφέρουμε ως Μεχμέτ Αλή, επειδή δεν είναι Τούρκος αλλά Αιγύπτιος. Στη γλώσσα αυτή, αναφέρεται ως Μωχάμετ Άλη και έτσι πρέπει να τον αναφέρουμε κι εμείς. Το ζήτημα αυτό, νομίζουμε ότι είναι σοβαρό, και όλοι μας έτσι θα πρέπει να αρχίσουμε να τον αποκαλούμε, για να αποφευχθεί η τουρκοποίησή του, λόγω του ότι ήταν μουσουλμάνος.

Βέβαια, τη στρατιωτική του δράση ανέπτυξε στην Οθωμανική αυτοκρατορία, και έκανε πόλεμο εξόντωσης εναντίον των Ελλήνων της Πελοποννήσου την οποία κατάκαψε, αν και οι τελευταίοι περίμεναν πολύ ήπια συμπεριφορά απέναντί τους και ίσως και βοήθεια στην επανάστασή τους. Από την Οθωμανική αυτοκρατορία, επίσης, απέσπασε την Αίγυπτο και οργάνωσε το ανύπαρκτο τότε κράτος. Μετά απ’ αυτό, έγινε εχθρός του Τουρκικού κράτους, αλλά και πάλι αυτός προσπαθούσε να μην προκαλεί τον Σουλτάνο κι έτσι καθόλου δεν στήριξε την ελληνική επανάσταση.

Στο τέλος όμως, νικήθηκε ο στόλος του, στην ναυμαχία του Ναβαρίνου και έτσι υποχρεώθηκε μαζί με τον στρατό του που επίσης νικήθηκε, να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μπορεί σε ανδρώθηκε στον στρατό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ωστόσο ποτέ δεν ταυτίστηκε απόλυτα με την Τουρκία και σίγουρα, αν ζούσε σήμερα θα ήθελε να τον αποκαλούν Μωχάμεντ Άλη και θα απαγόρευε να τον αποκαλούν Μεχμέτ Αλή. Με την έννοια αυτή, νομίζουμε ότι οι Τούρκοι που έρχονται εδώ να προσκυνήσουν στο σπίτι που μεγάλωσε, μάλλον δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία του, αφού ως εχθρό της Τουρκίας πρέπει να τον θεωρούν και όχι φίλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.