-Το πρώτο βήμα, για να σταματήσει η (καθημερινή) μετακίνηση των μαθητών από το νησί προς την Χρυσούπολη (και αντίστροφα), προκειμένου να φοιτήσουν στο Επαγγελματικό Λύκειο, ήταν η δημιουργία παραρτήματος στην Θάσο. Το παράρτημα του ΕΠΑ.Λ. Χρυσούπολης στην Θάσο εγκαινιάστηκε και λειτούργησε, αν δεν κάνω λάθος, την σχολική περίοδο 2017-2018, στο ανακαινισμένο παλιό δημοτικό σχολείο στην Σκάλα Καλλιράχης.

-Η προοπτική είναι, το παράρτημα να εξελιχθεί σε ανεξάρτητη σχολική μονάδα, όπως το Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) που λειτουργεί στην πρωτεύουσα του νησιού. Για να γίνει αυτό, κατά την άποψη μου, θα χρειαστεί ένα κτήριο μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο από το παλιό δημοτικό σχολείο στην Σκάλα Καλλιράχης. Ένα κτήριο, το οποίο θα γίνει «πόλος έλξης» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

-Η παράταξη «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί» ρώτησε, πρόσφατα, εάν έγινε κάποια ενέργεια, από πλευράς δημοτικής Αρχής, για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος στο οποίο θα (συσ)στεγαστούν το ΕΠΑ.Λ. και το ειδικό σχολείο Θάσου. Κάτι που είναι, όπως αναφέρει, σοβαρό αίτημα των κατοίκων.

-Στα Λιμενάρια, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Θάσου, υπάρχει ένα πανέμορφο, αλλά εγκαταλελειμμένο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, κτήριο, το οποίο είναι εμβληματικό για όλο το νησί και τον Νομό Καβάλας θα τολμήσω να πω, καρντάσια, αφού είναι διατηρητέο (βιομηχανικό) μνημείο. Αναφέρομαι στο λεγόμενο «Παλατάκι», που δεσπόζει στον λόφο πάνω από τον λιμενίσκο των Λιμεναρίων.

-Ο Δήμος Θάσου δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει, ενώ το Υπουργείο πολιτισμού, στο οποίο ανήκει, δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την προστασία του. Θέλω να καταθέσω την ιδέα, να γίνει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και των Υπουργείων πολιτισμού και παιδείας, με σκοπό να ανακαινιστεί το εμβληματικό κτήριο και να λειτουργήσει υπό την στέγη του το αυτόνομο Επαγγελματικό Λύκειο. Το ειδικό σχολείο μπορεί να στεγαστεί στο δημοτικό σχολείο της Σκάλας Καλλιράχης, αφού οι μαθητές του θα είναι πολύ λιγότεροι και οι απαιτήσεις διαφορετικές από ένα ΕΠΑ.Λ.

-Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην Θάσο κι ένα εξαιρετικό Μουσικό Σχολείο, για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στο νησί. Τι λένε οι ταγοί;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.