-Αν η Καβάλα αρκεστεί να είναι ένας σταθμός των κρουαζιερόπλοιων που πραγματοποιούν κρουαζιέρες στο Αιγαίο πέλαγος, τα οποία έχουν αφετηρία είτε τον Πειραιά, είτε την Κωνσταντινούπολη, θα συνεχίσει να εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τις εξελίξεις που επηρεάζουν το ειδικό αυτό είδος τουρισμού. Λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» σχεδόν μηδενίστηκαν τα τελευταία δύο έτη. Ο στόχος των τοπικών φορέων, είναι να ξεπεράσουν τις 25 ετησίως τα επόμενα έτη.

-Στην προσπάθεια συμμετέχουν ο Δήμος Καβάλας, το Επιμελητήριο και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Οι φορείς αυτοί συνεργάζονται, για να χαράξουν τη στρατηγική υλοποίησης του στόχου, που είναι η καταξίωση της Καβάλας ως προορισμού του τουρισμού κρουαζιέρας. Θεωρούμε ότι τα προηγούμενα έτη, αν και η Καβάλα ήταν σταθμός, δεν κατάφερε να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στον τουρισμό κρουαζιέρας, γιατί στους ειδικούς και στους πελάτες (τουρίστες), είναι απλά ένας ακόμα γραφικός σταθμός του ταξιδιού.

-Καταρχάς, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας πρέπει να τελειώσει τις απαραίτητες λιμενικές υποδομές στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», όπως την κατασκευή του τερματικού σταθμού επιβατών και του εμπορικού κέντρου στο χώρο των παλιών αποθηκών, το λεγόμενο Kavala Port Center, προκειμένου να παρέχονται σύγχρονες υπηρεσίες στα πλοία που προσεγγίζουν στο λιμάνι και τους επιβάτες τους. Ακόμα, πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα στον προσήνεμο μόλο, όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια, με την πραγματοποίηση των εργασιών που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.).

-Επίσης, σε συνεργασία με την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καβάλας, τη «Δημωφέλεια», να συμμετέχουν στις μεγαλύτερες θεματικές εκθέσεις του τουρισμού κρουαζιέρας, προκειμένου να αποκτήσουν επαφές με το «κύκλωμα» που καθορίζει τους προορισμούς παγκοσμίως. Η βοήθεια του Επιμελητηρίου μπορεί να είναι ουσιαστική και όχι μόνο οικονομική στο εγχείρημα.

-Κατά την άποψη μας, το εγχείρημα πρέπει να γίνει πιο τολμηρό. Οι φορείς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία και όχι μόνο, να κάνουν τον σχεδιασμό τους, με σκοπό να γίνει η Καβάλα αφετηρία κρουαζιέρων (home port) στο βόρειο Αιγαίο. Σημαντικό εργαλείο, για τον σκοπό αυτό, είναι ο αερολιμένας «Μέγας Αλέξανδρος». Συγκεκριμένα, έπειτα από συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες και την εταιρεία που θα διοργανώνει την κρουαζιέρα, θα έρχονται οι επιβάτες από το εξωτερικό με ναυλωμένες πτήσεις στο αεροδρόμιο και από εκεί, θα μεταφέρονται με λεωφορεία στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», όπου θα επιβιβάζονται στο κρουαζιερόπλοιο.

-Στο πρόγραμμα του ταξιδιού θα υπάρχουν προσεγγίσεις στα νησιά της Θάσου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, επίσκεψη στο Άγιο Όρος και, γιατί όχι, κατάπλους στα νησιά των Σποράδων, τον Βόλο και την Θεσσαλονίκη. Την τελευταία ημέρα, επίσης, μία επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και ξενάγηση στην πόλη της Καβάλας. Επειδή υπάρχουν χιλιάδες τουρίστες που κάνουν θρησκευτικό τουρισμό, αυτό το είδος μπορεί να συνδυαστεί στην κρουαζιέρα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.