• Είναι εύλογη, θεωρούμε, η αντίδραση του δημάρχου Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, στην απαγόρευση της εξυπηρέτησης των βαρέων οχημάτων από το πορθμείο της Κεραμωτής. Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του νησιού, το οποίο εξαρτάται από τη σύνδεση με το ηπειρωτικό τμήμα του Νομού Καβάλας. Για παράδειγμα, τα απορρίμματα όλου του νησιού μεταφέρονται, με βαρέα οχήματα, στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής του Δήμου Καβάλας. Ο δήμαρχος ανέφερε, επίσης, τον νευραλγικό για την οικονομία της Θάσου τομέα του μαρμάρου, αφού οι όγκοι που εξορύσσονται στα λατομεία εξάγονται στο εξωτερικό.
  • Η πρόταση να γίνεται η διακίνηση των βαρέων οχημάτων προς και από τη Θάσο μέσω του λιμένα «Φίλιππος Β», δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Διότι θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο λιμάνι, πρέπει να επιτελέσει καθαρά τον ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε και είναι ο εμπορικός. Δεν γίνεται να προσελκύσει μεγάλα φορτηγά πλοία, όταν θα εκτελούνται δρομολόγια για τη Θάσο με βαρέα οχήματα.
  • Ο λιμένας «Απόστολος Παύλος» είναι κορεσμένος και η προοπτική του, εκτός από την επιβατική κίνηση προς τη Θάσο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είναι να γίνει τουριστικός. Ήδη λειτουργούν οι πλωτές προβλήτες και σχεδιάζεται η κατασκευή μαρίνας τουριστικών σκαφών, αφού μεταφερθούν τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη στην ιχθυόσκαλα.
  • Απομένει, ως εναλλακτική λύση, ο λιμένας της Νέας Περάμου, από τον οποίο μεταφέρονται στη Θάσο τα καύσιμα. Στην πράξη, όμως, θα μεταφέρουμε το πρόβλημα από την Κεραμωτή στη Νέα Πέραμο, που έχει σημαντική τουριστική κίνηση, αλλά και στη γειτονική Νέα Ηρακλείτσα.
  • Προτείνουμε, λοιπόν, έως ότου εφαρμοστεί η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης), να γίνει μία συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των Δήμων Νέστου, Θάσου, των ναυτιλιακών εταιρειών, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, με σκοπό να βρεθεί και να εφαρμοστεί πιλοτικά μία λύση, η οποία δεν θα επιβαρύνει την Κεραμωτή και συγχρόνως θα εξυπηρετεί την κίνηση (των βαρέων οχημάτων) προς το νησί.
  • Από τη συζήτηση αυτή, είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψει κάτι θετικό, που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Χρειάζεται, όμως, ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Νέστου, Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, ο οποίος δεν πρέπει να παρασυρθεί από την πίεση που δέχεται από τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της Κεραμωτής, όπως έγινε και στην περίπτωση της στέγασης του δημοτικού ιατρείου. Μπορούν να συμμετέχουν στη συνάντηση που προαναφέραμε και εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των κατοίκων (ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κεραμωτής), για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ενημερωθούν, από «πρώτο χέρι», για τη λύση που θα δοθεί.
  • Εάν ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος υποκύψει στις ακραίες φωνές, ή στο φόβο του πολιτικού κόστους, το πιθανότερο είναι να έχουμε σύγκρουση (συμφερόντων) και ένταση. Το απευχόμαστε, γιατί από τη σύγκρουση αυτή, δεν θα βγει καμία πλευρά κερδισμένη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.