-Την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, εγκαινιάζεται το πρώτο οργανωμένο εθνικό κέντρο για αθλήματα παραλίας και άμμου, με την ονομασία Karteros Beach Sports Center στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο κέντρο αυτό, από τις 14 έως και τις 26 Ιουνίου 2022, θα διεξαχθούν τα παγκόσμια πρωταθλήματα χειροσφαίρισης στην άμμο (beach handball) εφήβων-νεανίδων, ανδρών-γυναικών! «Δημιουργήσαμε σε ελάχιστο χρόνο, την πρώτη μεγάλη και μόνιμη εγκατάσταση για αθλήματα παραλίας και άμμου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον ζωτικό στόχο της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού», δήλωσε ο υφυπουργός πολιτισμού, με αρμοδιότητα τον αθλητισμό, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συνεχίζει να «προικοδοτεί» την ιδιαίτερη πατρίδα του με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και διοργανώσεις υψηλού επιπέδου. Πολύ καλά πράττει, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές, όπως η βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα ο Νομός Καβάλας. Δυστυχώς, οι περιοχές αυτές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις, ή έχουν παλιές και προβληματικές εγκαταστάσεις.

-Είναι ευκαιρία, θεωρούμε, να κινηθούν οι τοπικοί άρχοντες, για την δημιουργία ενός παρόμοιου κέντρου για αθλήματα παραλίας και άμμου, το οποίο θα «καλύπτει» την βόρεια Ελλάδα. Η Καβάλα έχει την ευλογία να είναι παραθαλάσσια πόλη και το σημαντικό πλεονέκτημα, ότι υπάρχουν όμορφες παραλίες εντός του αστικού ιστού (Περιγιάλι, Ραψάνη, Καλαμίτσα). Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα, που έχουν τρεις παραλίες μέσα στον αστικό ιστό.

-Κι επειδή βρίσκεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της ακτής «Καλαμίτσα», θέλουμε να προτείνουμε στην δημοτική Αρχή το εξής. Αφού κατοχυρώσει την εγγραφή της ακτής υπέρ του Δήμου Καβάλας στο εθνικό κτηματολόγιο, προσφεύγοντας στον δεύτερο βαθμό της Δικαιοσύνης (Εφετείο) για την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης που κέρδισε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.). Και αφού υποβάλλει αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία, για την επαναφορά της γραμμής αιγιαλού στην θέση που βρισκόταν πριν από το έτος 2013, να προχωρήσει στην κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων που κατασκεύασε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και να διαπλατύνει την ακτή «Καλαμίτσα».

-Στην συνέχεια, να επιλέξει ένα τμήμα, ίσως το ανατολικό, όπου να διαμορφώσει, είτε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είτε της κεντρικής διοίκησης, ένα αθλητικό κέντρο για αθλήματα παραλίας και άμμου, το οποίο θα είναι «επέκταση» του δημοτικού αθλητικού κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Είναι προτιμότερο, φρονούμε, ο Δήμος Καβάλας να δαπανήσει χρήματα για την κατασκευή του κέντρου αυτού, με στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, παρά να πληρώνει ετησίως στην ΕΤ.Α.Δ. το χρηματικό ποσό που συμφώνησαν προφορικά, συν την δαπάνη για την συντήρηση των άθλιων εγκαταστάσεων του Ε.Ο.Τ. Τα γήπεδα για τα αθλήματα παραλίας και άμμου δεν απαιτούν την τσιμεντοποίηση της ακτής, ενώ, όπως δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, μπορούν να κατασκευαστούν σε σύντομο χρόνο. Αυτό είναι έργο «παρακαταθήκη» για την Καβάλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.