Περισσότεροι από 300 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Καβάλας και της Ξάνθης, θα συμπράξουν μουσικά με τη διεθνούς φήμης ελληνίδα σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου, σε μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας με τη συνεργασία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, με σκοπό την προώθηση της υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, για ένταξη του στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στις 20.30 το βράδυ, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα φιλοξενήσει μία μουσική παράσταση συνοδευόμενη από εικαστικό και δραματουργικό περιεχόμενο, σε σκηνοθεσία της Κόνι Ζίκου, στην οποία συμμετέχουν οι χορωδίες του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, του 2ου Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου, του 5ου Γυμνασίου, του 7ου Γυμνασίου και του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.

Η εκδήλωση, με τον τίτλο: «Δρόμοι Βυζαντινοί», για τη διοργάνωση της οποίας έχουν βοηθήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο) Καβάλας, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση «Δημωφέλεια», περιλαμβάνει μία σειρά βυζαντινών ύμνων, ερμηνευμένων μοναδικά από την Σόνια Θεοδωρίδου και την ορχήστρα Mobile, σε διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη. «Από την κατάνυξη στο θρήνο και από το σκοτάδι στο φώς…Μία συγκλονιστική μουσική εμπειρία, μία μυσταγωγία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννης Κακάρας.

«Η συνεργασία τόσων φορέων και η συμμετοχή τόσο παιδιών, αλλά και εκπαιδευτικών, φανερώνει ότι η υποψηφιότητα των Φιλίππων για ένταξη στην UNESCO ήταν, είναι και παραμένει μία συλλογική προσπάθεια», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και πρόσθεσε: «Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Καβάλας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, στηρίζει έμπρακτα την υποψηφιότητα και ο Δήμος Καβάλας, από τη δική του μεριά, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, ότι ο διεθνής οργανισμός θα κρίνει ικανοποιητικά τον επίσημο φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας και οι Φίλιπποι, με τη λαμπρή ιστορία, θα τύχουν ακόμα μεγαλύτερης προβολής και αναγνώρισης».

Η δήμαρχος υπογράμμισε ότι έγινε μία άριστη δουλειά για τη σύνταξη του φακέλου και είναι γνωστό στο διεθνή οργανισμό, ότι πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια και μία συλλογική δουλειά, που αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις επαφές που είχε τον περασμένο  Σεπτέμβριο η ιταλίδα αξιολογητής της Icomos που είναι τεχνικός σύμβουλος της UNESCO. Πάντως, εκτίμηση της Δ. Τσανάκα είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας, που ευελπιστεί να είναι θετική όχι μόνο προς όφελος της Καβάλας και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια που κάποιο ελληνικό μνημείο εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO. «Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί τεκμήριο σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχει μία μοναδική μαρτυρία πολιτισμικής παράδοσης. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελεί τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας», σημείωσε ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.