Τα τελευταία τρία έτη, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την Καβάλα και της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας στο Περιγιάλι, στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», απασχόλησε αρκετές φορές τον Δήμο Καβάλας και το δημοτικό συμβούλιο. Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 συζητήθηκε για μία ακόμα φορά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή το αίτημα που κατέθεσαν οι συνοικιακοί σύλλογοι, να μη γίνει δεκτή η μετεγκατάσταση νέων προσφύγων και μεταναστών στο Περιγιάλι.

Ο εκπρόσωπος των συλλόγων και πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων Περιγιαλίου, Αριστείδης Κουμουσίδης, κάλεσε τον δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη και τους δημοτικούς συμβούλους, να είναι «μπροστάρηδες» στην επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και είπε: «Το ζητάνε οι κάτοικοι του Περιγιαλίου».

Ο δήμαρχος «επωφελήθηκε» της παρουσίας των δημοτών στη συνεδρίαση και ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο, για την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος του είπε ότι έως το τέλος του 2020, η δομή φιλοξενίας στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» θα αδειάσει και ότι έως τότε, δεν θα έρθουν περισσότερα από 350 άτομα. Επίσης, ανέφερε ότι ο Δήμος Καβάλας δεν έχει το νομικό έρεισμα για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να εμποδίσει την έλευση των νέων προσφύγων και μεταναστών. Διότι, δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής στο εθνικό κτηματολόγιο της έκτασης που έγιναν τα «διαμερίσματα», η οποία πρέπει να αποδοθεί από τον ελληνικό στρατό προς τον Δήμο Καβάλας ως εισφορά για το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου.

Οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων συνέστησαν στον δήμαρχο, να είναι πολύ επιφυλακτικός με τις υποσχέσεις των πολιτικών της κεντρικής διοίκησης και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με σκοπό να διαμορφωθεί ενιαία θέση επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», Δήμητρα Τσανάκα, πρότεινε στον δήμαρχο να απευθυνθεί στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και να τον ρωτήσει ποιο μέρος υπέδειξε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Την πρόταση της πρώην δημάρχου στήριξε ο Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος τόνισε ότι στην προηγούμενη περίοδο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην εγκατασταθούν μόνιμα πρόσφυγες και μετανάστες στο Περιγιάλι, αλλά να «μοιραστούν» στην πόλη και στην περιφέρεια του Νομού. Δεν είναι δίκαιο, σχολίασε, μόνο ο Δήμος Καβάλας να «σηκώνει το βάρος» της φιλοξενίας, ενώ υπάρχουν κι άλλοι Δήμοι στο Νομό.

Ο Θ. Μουριάδης απάντησε ότι εμπιστεύεται τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, γιατί δείχνει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και πρόσθεσε ότι οι συσκέψεις, οι συνεδριάσεις, τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις, δεν μπορούν να δώσουν πρακτική λύση. Μία δημοτική αρχή, επεσήμανε, πρέπει να φέρνει αποτέλεσμα. Το ψήφισμα των συνοικιακών συλλόγων υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, αφού διαχώρισαν τη θέση τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών» και ο Χρήστος Ποτόλιας (σ.σ. επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση»).


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.