• «Οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ελέγχουν τις χημικές βιομηχανίες με απόλυτη διαφάνεια, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα αποτελέσματα των διαδικασιών ελέγχου», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κίνηση «Περιβάλλον S.O.S.», μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της κίνησης με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο.
  • Το μικρό αυτό απόσπασμα της ανακοίνωσης, κατά την άποψη μας, σηκώνει συζήτηση. Γιατί αμφισβητεί, ευθέως, ορισμένα δεδομένα για την τοπική κοινωνία. Καταρχάς, αμφισβητεί ότι δεν γίνεται έλεγχος στις χημικές βιομηχανίες, αφού δεν υπάρχει διαφάνεια. Επίσης, αμφισβητεί ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα του ελέγχου και ότι δεν ενημερώνονται από τους αρμόδιους φορείς.
  • Απ’ όσο γνωρίζουμε, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ειδικότερα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, διενεργεί τακτικούς ελέγχους στις δύο χημικές βιομηχανίες, που λειτουργούν στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Επίσης, επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εγκαταστάθηκαν σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ και ο Δήμος Καβάλας έκανε κάτι ανάλογο εντός του οικισμού της Νέας Καρβάλης. Ο σταθμός αυτός, όπως δήλωσε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» καταγράφει συνέχεια τις τιμές των ρύπων στην περιοχή μεταξύ των χημικών βιομηχανιών.
  • Οποιοσδήποτε πολίτης, επομένως, μπορεί να απευθυνθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες και να ζητήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ οι τιμές των ρύπων δημοσιοποιούνται. Τίποτα, δηλαδή, δεν γίνεται εν κρυπτώ. Αν η κίνηση «Περιβάλλον S.O.S.» έχει στοιχεία περί του αντιθέτου, οφείλει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Νομίζουμε πως δεν είναι σωστό να δημιουργούνται «σκιές» για κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και θεσμικούς φορείς, που είναι επιφορτισμένοι με μία σοβαρή αρμοδιότητα.
  • Αν υπάρχουν συμπολίτες, υπάλληλοι στις Υπηρεσίες αυτές, που ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, πρέπει να αντικατασταθούν και να λογοδοτήσουν στους προϊσταμένους τους (πολιτικούς και υπηρεσιακούς). Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ηθικό να λέγονται και να γράφονται διάφορα, για τη δημιουργία εντυπώσεων. Συνιστούμε στους συμπολίτες της κίνησης «Περιβάλλον S.O.S.», να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί επηρεάζουν κι αυτοί την τοπική κοινωνία.
  • Δεν καταλάβαμε, επίσης, γιατί στη συνάντηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, δεν παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων Διευθύνσεων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε να δώσουν στους εκπροσώπους της κίνησης «Περιβάλλον S.O.S.» τα στοιχεία και τις απαντήσεις που ζητούν. Η επίσκεψη δεν ήταν εθιμοτυπική. Έτσι, στην ανακοίνωση, δεν θα γινόταν αναφορά σε ζητήματα ενημέρωσης, ελέγχου και διαφάνειας. Έτσι, τα μέλη της περιβαλλοντικής κίνησης που εδρεύει στη Νέα Καρβάλη, θα μπορούσαν να ενημερώσουν καλύτερα τους συμπολίτες τους, στις ημερίδες και στις συγκεντρώσεις που θα διοργανώσουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.