Μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, από τη «Συμπαράταξη Πολιτών» και την Σ. Ελευθεριάδου

0

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, φορείς, σύλλογοι, κόμματα, παρατάξεις και πολιτικά πρόσωπα, εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις. Ο συνδυασμός «Συμπαράταξη Πολιτών», των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Καβάλας, Άρη Βέρρου, Νίκου Μουρτασάγα, Σωτήρη Σωτηριάδη, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η 25η Νοέμβρη καθιερώθηκε από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το 1999, για να αναδείξει την κρισιμότητα του θέματος της βίας κατά των γυναικών, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, είχε οριστεί, ήδη, το 1981 από γυναικείες Οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μία παγκόσμια πανδημία. Στον πυρήνα της, είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού -μιας αποτυχίας μεγάλου ποσοστού των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Είναι μία ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών:

-1 στις 3 γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της, θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική, ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού, ή απόπειρας βιασμού.

-40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

-Το 71% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες, εκ των οποίων 3 στις 4 υπόκεινται σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

-Μόνο το 52% των γυναικών που έχουν παντρευτεί, ή συζούν, αποφασίζουν ελεύθερα σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική περίθαλψη.

-Εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια, ή/και υπέστησαν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, η παγκόσμια ημέρα  για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα μας βρει περιορισμένους και περιορισμένες στο σπίτι. Ωστόσο, «μένουμε σπίτι» δεν σημαίνει ούτε ότι υπομένουμε τη βία, ούτε ότι επιλέγουμε τη σιωπή. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, από τον Απρίλιο του 2012 έως και σήμερα, έχουν υποδεχτεί πάνω από 20 χιλιάδες περιστατικά. Από αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία είναι περιστατικά έμφυλης βίας, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων. Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφέρουμε ότι, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε δραματικά από το πρώτο lockdown στη χώρα μας, αφήνοντας πολλές γυναίκες απροστάτευτες και παγιδευμένες. Μάλιστα, με το κλείσιμο των δικαστηρίων, ήταν αδύνατο να αναζητηθεί προστασία, έστω προσωρινής φύσης, ενώ η εκδίκαση πολλών περιπτώσεων που προέκυψαν ήδη πριν από την πανδημία καθυστέρησε κι άλλο.

Στον Δήμο Καβάλας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013, κλήθηκε να διαχειριστεί την περίοδο του κορονοϊού (από το Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 2020) μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων βίας από αυτό που υποστηρίζει μέσα σε ένα χρόνο. Στην πλειοψηφία τους αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καβάλας παράγει σημαντικό έργο και έχει καταφέρει να αποτελεί ένα ζωντανό φορέα, που εδραιώνεται καθημερινά, όλο και περισσότερο τόσο στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, όσο και δράσεων εκπαίδευσης και προληπτικής ενημέρωσης στην κοινότητα. Ως «Συμπαράταξη Πολιτών» προτείνουμε στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, για άλλη μία φορά, όπως είναι άλλωστε και στο πρόγραμμά μας, την ενίσχυση του Συμβουλευτικού Κέντρου με προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, τη διασφάλιση σταθερής και συνεχούς εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού και τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας γυναικών και μητέρων που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας. Επίσης, καλούμε, τον δήμαρχο Καβάλας να λειτουργήσει, επιτέλους, τη δημοτική επιτροπή ισότητας των φύλων, αφού παραμένει ανενεργή και απαξιωμένη εδώ και 14 μήνες.

Ως «Συμπαράταξη Πολιτών» οραματιζόμαστε μία κοινωνία, όπου αρσενικό δεν θα σημαίνει απαραιτήτως κάτι καλό και θηλυκό απαραιτήτως κάτι κακό. Μία κοινωνία, που ως άνθρωποι θα μπορούμε πραγματικά να ζούμε ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια σε ένα κόσμο δίκαιο και ισότιμο».

Η βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα: «Η 25η Νοεμβρίου ορίστηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1999, ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας, σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τον Ο.Η.Ε. Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που, δυστυχώς, είναι εδώ και επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Η άσκηση σωματικής βίας παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες. Αποτελεί παράβαση του ανθρώπινου δικαιώματος της γυναίκας στην ελευθερία, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και, τελικά, στη ζωή. Μόνο το 2020 σημειώθηκαν στη χώρα μας 9 γυναικοκτονίες.

Η βία κατά των γυναικών μάς αφορά όλους και όλες. Απαιτεί τη συστράτευση όλων. Η σιωπή και ο φόβος, είναι σύμμαχοι της εξάπλωσης του φαινομένου. Η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα στήριξης των θυμάτων και δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας, ώστε να «ανοίξουν στόματα», πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, ελέω πανδημίας. Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) οφείλει να δραστηριοποιήσει αποτελεσματικά το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, η δημιουργία του οποίου άρχισε επί κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μίλα γι’ αυτό! Μη φοβάσαι! Δεν είσαι μόνη… Δεν είσαι η μόνη!».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.