«Με τη δύναμιν του Θεού και τας ευχάς του βασιλέως και εν ονόματι του δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθηση της νίκης εναντίον του εχθρού του γένους». Το ιστορικό αυτό τηλεγράφημα του αρχηγού του ελληνικού στόλου, ναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη, λίγο πριν τη ναυμαχία της «Έλλης», τον Δεκέμβριο του 1912, καθώς και άλλα ντοκουμέντα και κειμήλια από τη ναυαρχίδα του στόλου, το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», μπορείτε να δείτε στην έκθεση που φιλοξενείται στην καινούργια πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας έως την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016.
Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», ο θρυλικός «μπαρμπα Γιώργης», οδήγησε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό σε σημαντικές νίκες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απελευθέρωση των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Καβάλας στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων. Η επιτυχής έκβαση των επιχειρήσεων, ήταν αποτέλεσμα των αυξημένων δυνατοτήτων που είχε το νεότευκτο θωρηκτό (κατασκευάστηκε το 2010 σε ναυπηγείο του Λιβόρνο της Ιταλίας), της ηγετικής ικανότητας και τόλμης του Π. Κουντουριώτη και του υψηλού ηθικού των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων.
Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» συμμετείχε σε επιχειρήσεις στους δύο παγκόσμιους πολέμους και τον Σεπτέμβριο του 1944 κατέπλευσε, με τον υπόλοιπο στόλο, στον όρμο του Φαλήρου, έπειτα από «εξορία» 3,5 ετών στην Αίγυπτο και στον ινδικό ωκεανό. Το 1983 ανακηρύχτηκε «εθνικό κειμήλιο» και μετατράπηκε σε πλωτό μουσείο, έως ότου πλεύσει ξανά στο Αιγαίο. Η έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας λειτουργεί από τις 8:30π.μ. έως τις 3:30μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.