-Δεν χρειάζεται, καρντάσια, να προσφύγουμε εμείς, ούτε οι Τούρκοι, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ή σε κάποιο άλλο δικαιοδοτικό όργανο, για να επιλυθούν οι μεταξύ μας διαφορές. Άλλωστε, όλοι οι εταίροι και σύμμαχοι, μας προτρέπουν να «τα βρούμε» με τους γείτονες κάνοντας διάλογο. Στην ουσία διαπραγμάτευση, γιατί οι κυβερνώντες την Τουρκία, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει διάλογος. Αυτό που κάνουν είναι, να διεκδικούν, να απαιτούν και να επιβάλλουν την βούληση τους. Μία νομική διαδικασία, πιθανόν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σημαίνει αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών με νομικά επιχειρήματα. Η συζήτηση με σεβασμό στους κανόνες, δεν είναι η επιθυμία της τουρκικής πλευράς. Γι’ αυτό προσέρχεται, μόνο, στις λεγόμενες «διερευνητικές επαφές», στις οποίες έχει «ελεύθερο το πεδίο».

-Οι «διερευνητικές επαφές», επομένως, θα συνεχιστούν και όταν ωριμάσει το κλίμα, δεν θα εκπλαγώ να ακούσω, καρντάσια, ότι φτάσαμε σε συμφωνία! Μία συμφωνία του στιλ «συμφωνίας των Πρεσπών», αλλά για τις λεγόμενες θαλάσσιες ζώνες. Κάτι σαν εξωδικαστικός συμβιβασμός των δύο πλευρών, για να ζήσουμε εμείς καλά (ειρηνικά) κι εκείνοι (οι Τούρκοι) καλύτερα!

-Βεβαίως, κάθε συμφωνία με διεθνή χαρακτήρα δημιουργεί δεσμεύσεις και τετελεσμένα. Η «συμφωνία των Πρεσπών», για παράδειγμα, πέτυχε να άρει την σθεναρή αντίθεση της ελληνικής πλευράς για την χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Έτσι, το κρατίδιο αυτό θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην συνέχεια, με εσωτερική διαδικασία (μάλλον ένα δημοψήφισμα), θα αποφασίσει για την «Συνταγματική» ονομασία του. Τότε, όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέμβει, να ασκήσει βέτο, αφού πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα ενός κυρίαρχου κράτους μέλους της Ένωσης.

-Οι Σκοπιανοί δεν θα διστάσουν να ασκήσουν το «Συνταγματικό» τους δικαίωμα, όπως κωλυσιεργεί η Ελλάδα να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα στο Αιγαίο πέλαγος και σε όλη την θαλάσσια επικράτεια της, δηλαδή την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια παντού! Πιθανόν, το δικαίωμα αυτό είναι αντικείμενο των «διερευνητικών επαφών» και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί με την συμφωνία που προανέφερα.

-Υ.Γ.1 Η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale και αναμένουμε την ναυπήγηση των φρεγατών τύπου Belharra. Άραγε γιατί; Για να προστατεύουν τον «κουτσουρεμένο» εναέριο και θαλάσσιο εθνικό χώρο;

-Υ.Γ.2 Κυριάκο, να αφήσεις ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία, γιατί οι κλέφτες, συνήθως, μπαίνουν στο σπίτι του νοικοκύρη από το ανασφάλιστο παράθυρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.