• Η κυβέρνηση αποφάσισε να «μοιράσει» στους Δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες το (αστρονομικό) χρηματικό ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ ως ανταπόδοση για την οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται. Ο Δήμος Καβάλας, για παράδειγμα, θα λάβει 136.000 ευρώ, αλλά όχι εφάπαξ! Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει σε τριμηνιαίες δόσεις!
  • Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, δήλωσε ότι θα «αξιοποιήσει» τα χρήματα, για να ενισχύσει τον ηλεκτροφωτισμό στις παλιές εργατικές κατοικίες, που βρίσκονται δίπλα στη δομή φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», με σκοπό να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των περίοικων.
  • Να ενισχύσετε τον ηλεκτροφωτισμό στις παλιές εργατικές κατοικίες, δήμαρχε, αλλά είναι μία ευκαιρία με τα χρήματα αυτά, να γίνουν και μερικές παρεμβάσεις εντός του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου», που θα δείξουν στους κατοίκους της περιοχής και τους άλλους Καβαλιώτες, ότι ο Δήμος επιθυμεί να αξιοποιήσει την παλιά στρατιωτική εγκατάσταση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Και συγχρόνως, να στείλει το μήνυμα αυτό προς την κυβέρνηση. Άλλωστε, διανύουμε τον 2ο μήνα του 2020 και ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι έως το τέλος του έτους, η δομή φιλοξενίας στο παλιό στρατόπεδο θα αδειάσει.
  • Δεν ζητάμε από τη δημοτική Αρχή να αυθαιρετήσει, αλλά να κάνει τις παρεμβάσεις στο τμήμα του στρατοπέδου που θα εγγράψει στο εθνικό κτηματολόγιο, με την προοπτική, όταν αδειάσει από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να χρησιμοποιηθεί όλη η έκταση από τον Δήμο Καβάλας.
  • Πρέπει να σταματήσει το καθεστώς που ισχύει, λόγω λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή του «άβατου» για τους Καβαλιώτες. Οι πολίτες πρέπει να κινούνται ελεύθερα στην πόλη τους.
  • Οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών και του Περιγιαλίου, ευρύτερα, εκτός από καλύτερο ηλεκτροφωτισμό, ύδρευση, αποχέτευση και δρόμους, θέλουν και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Θέλουν παιδικές χαρές, χώρους περιπάτου και γενικότερα αναψυχής και άθλησης. Το ποσό των 136.000 ευρώ είναι μία καλή αρχή να γίνουν οι πρώτες υποδομές. Κι όταν η κυβέρνηση επιστρέψει τα χρήματα που δαπάνησε ο Δήμος Καβάλας το 2016, για την υποδοχή των αρχικών κυμάτων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, να διατεθούν για τη συνέχιση των παρεμβάσεων στο στρατόπεδο.
  • Εάν δεν «μπούνε» οι Καβαλιώτες μέσα στο στρατόπεδο, με αυτό τον τρόπο, καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραχωρήσει την εγκατάσταση στην τοπική κοινωνία. Δεν κατανοούμε, γιατί η υπόλοιπη έκταση του στρατοπέδου, που είναι «δεσμευμένη» για τη δομή φιλοξενίας, να παραμένει έρημη και αναξιοποίητη.
  • Και κάτι τελευταίο. Η χορήγηση των χρημάτων από την κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας, θα σταματήσει να διεκδικεί την μεταφορά της δομής εκτός του αστικού ιστού. Μπορεί να κατασκευαστεί μία κλειστή ελεγχόμενη δομή σε ακίνητο που θα απαλλοτριωθεί, όπως κάποιο από τα «κουφάρια» των παλιών εργοστασίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.