Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καβάλας χαιρετίζει την πρόταση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την απονομή του βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Václav Havel, στον επίτιμο δημότη Καβάλας, Τούρκο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβάλα. Ο Οσμάν Καβάλα, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, είναι πολιτικός κρατούμενος του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν, από τις 18 Οκτωβρίου 2017 και υπάρχει διεθνές κίνημα για την απελευθέρωσή του. Πριν από λίγες ημέρες, το Συμβούλιο της Ευρώπης απεύθυνε νέα έκκληση προς την Τουρκία, για την άμεση απελευθέρωση του. «Η δικαίωση και απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα, ενάντια στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον διωγμό χιλιάδων πολιτών στη γειτονική Τουρκία. Επίσης, θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων των πολιτών και των φορέων της πόλης μας, που τάχθηκαν, από την πρώτη στιγμή της δίωξής του, στο πλευρό του», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Ο Οσμάν Καβάλα είναι ένας από τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Ερντογάν. Αποτελεί σύμβολο της συστηματικής καταπίεσης που έχει ενορχηστρωθεί εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016. Με την πλούσια δράση του, ο Οσμάν Καβαλά έχει συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πολυάριθμων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που εργάζονται για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Václav Havel, απονέμεται κάθε χρόνο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνεργασία με τα ιδρύματα Václav Havel και «Χάρτα 77», ως αναγνώριση της δραστηριότητας και των ενεργειών ατόμων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ή ιδρυμάτων, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην Ευρώπη, όσο και πέρα από αυτή. Το βραβείο καθιερώθηκε το 2013 και έως σήμερα έχουν βραβευτεί οι: Ales Bialiatski (Λευκορωσία), Anar Mammadli (Αζερμπαϊτζάν), Ludmilla Alexeeva (Ρωσική Ομοσπονδία), Nadia Murad (Ιράκ), Murat Arslan (Τουρκία) και Oyub Titiev (Ρωσική Ομοσπονδία). Πέρυσι, το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στον φυλακισμένο διανοούμενο Uyghur Ilham Tohti από την Κίνα και στην πρωτοβουλία νέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα (YIHR), η οποία συγκεντρώνει νέους απ’ όλη την περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας τη συμφιλίωση.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.