• Εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου και έναρξη της θερινής περιόδου των εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα στις 8 Ιουλίου 2019. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
  • Από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019, πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας στον εμπορικό κόσμο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης. «Με τις εκλογές επήλθε μία πολιτική αλλαγή. Σίγουρα, πάντα στη ψυχολογία του κόσμου, η αλλαγή σε επίπεδο εθνικό επιφέρει μία αισιοδοξία», σχολίασε.
  • Οι έμποροι, που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται σε ποσοστό 15% τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ευελπιστούν ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, θα αποκαταστήσουν τις απώλειες. Το εύχομαι καρντάσια, γιατί δεν είναι αρκετό η αγορά να παίρνει ανάσα, μόνο όταν γίνεται η «Λευκή Νύχτα».
  • Έχω την άποψη, ωστόσο, ότι η περίοδος της κρίσης έφερε τον εξορθολογισμό στην κατανάλωση. Σε μία ελληνική κοινωνία, όπως και άλλων χωρών, που ήταν υπερκαταναλωτική. Γι’ αυτό και άνοιξαν αρκετά εμπορικά καταστήματα στα χρόνια της ευδαιμονίας και των παντός είδους δανείων. Θυμάστε τα καταναλωτικά δάνεια; Ο κόσμος δανειζόταν αβέρτα, για να αγοράσει προϊόντα, από παπούτσια μέχρι δεύτερο (και τρίτο) Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.
  • Οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπηκαν, οι τράπεζες σταμάτησαν να χορηγούν καταναλωτικά δάνεια και η εμπορική κίνηση μειώθηκε κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια. Και ως συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης, ήταν να κλείσουν αρκετά εμπορικά καταστήματα.
  • Μακάρι, καρντάσι πρόεδρε, να επανέλθουν οι παλιές καλές εποχές στην αγορά, αλλά δεν βλέπω να επανέρχονται οι μισθοί και οι συντάξεις στο ίδιο επίπεδο με την προ μνημονίων περίοδο. Ο κόσμος, επομένως, θα αγοράζει, κυρίως, τα προς το ζην και για το ευ ζην, θα δαπανά από το υστέρημα. Οι έξυπνοι σήμερα, που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, δεν ανοίγουν εμπορικό κατάστημα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.