• Σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, οι νέοι εισαγόμενοι σπουδαστές στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κυμαίνονται γύρω στους δύο χιλιάδες. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί, αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα, μετά τη συγχώνευση του ιδρύματος με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
  • Εν τω μεταξύ, η εξεύρεση στέγης για τους σπουδαστές στην πόλη της Καβάλας έγινε δύσκολη, αφού αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που αξιοποιούν τα ακίνητα τους για τουριστικό σκοπό (βραχυχρόνια μίσθωση). Έτσι, τα διαθέσιμα διαμερίσματα για τη στέγαση σπουδαστών έχουν περιοριστεί.
  • Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία, για να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα το ζήτημα της κατασκευής καινούργιων σπουδαστικών εστιών στην πόλη. Ο Δήμος Καβάλας, επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή, παραχώρησε στο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μία έκταση δεκαέξι στρεμμάτων, αν δεν κάνουμε λάθος, με σκοπό την ανέγερση καινούργιων δωματίων, για τη φιλοξενία των σπουδαστών του ιδρύματος, που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.
  • Με αφορμή το (τετελεσμένο) γεγονός της ίδρυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καλούμε τη σημερινή διοίκηση του ιδρύματος να απαιτήσει την αύξηση των κλινών για τους σπουδαστές του νέου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν υπάρχει σήμερα πρόβλημα με την εύρεση διαμερισμάτων, τι θα γίνει αν έρθουν περισσότεροι νέοι τα επόμενα έτη, για να σπουδάσουν στην Καβάλα;
  • Η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν επιτυγχάνεται μόνο με την ίδρυση μεγαλύτερων ιδρυμάτων και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων. Πρέπει να υπάρχει όλο το «πακέτο», για να γίνουν τα νέα ιδρύματα ελκυστικά στους έλληνες και στους αλλοδαπούς σπουδαστές. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται, επίσης, η σίτιση και η στέγαση.
  • Στα ιδρύματα του εξωτερικού, οι σπουδαστές σιτίζονται και διαμένουν εντός των εγκαταστάσεων που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις. Έτσι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Καλούμε, λοιπόν, τον πρύτανη, Δημήτρη Μπαντέκα και τους συνεργάτες του, να ζητήσουν από το Υπουργείο Παιδείας βοήθεια, για την αξιοποίηση του οικοπέδου που παραχώρησε, δίπλα στο ίδρυμα, ο Δήμος Καβάλας. Αλλά και κάθε άλλου διαθέσιμου ακινήτου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ΔΩΡΕΑΝ στέγαση όλων των σπουδαστών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, που θα φοιτήσουν στην Καβάλα.
  • Διότι, δεν γίνεται οι οικογένειες των σπουδαστών να πληρώνουν δίδακτρα για τη φοίτηση στις σχολές και ενοίκια σε διαμερίσματα εκτός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος. Είναι προτιμότερο να πληρώσουν περισσότερα δίδακτρα και να απολαμβάνουν τα παιδιά τους σίτιση, στέγαση, άθληση και τις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  • Η τοπική οικονομία δεν θα ζημιωθεί, αφού τα διαμερίσματα θα νοικιαστούν σε τουρίστες, ενώ οι σπουδαστές θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στην πόλη και να ξοδεύουν χρήματα σε άλλες δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.