Στην πανέμορφη πόλη του Γαλαξιδίου, με την ένδοξη ιστιοφόρο ναυτιλία στο παρελθόν και με τους φιλόξενους και ευαίσθητους ιστορικά, σήμερα, κατοίκους, πραγματοποιήθηκε στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2016, το 10ο πανελλήνιο συνέδριο Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος. Την άψογη διοργάνωση ανέλαβε το Ιστορικό και Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου συνεπικουρούμενο από τον δραστήριο σύλλογο «Φίλοι του Ιστορικού και Ναυτικού Μουσείου Γαλαξιδίου», υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Ελληνικές Ναυτικές Πολιτείες 16ος-19ος αιώνας».
Το πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριλάμβανε δύο ενότητες. Η πρώτη περιείχε τις επιστημονικές ανακοινώσεις των 17 ομιλητών και η δεύτερη τον απολογισμό δράσεως των 19 Ναυτικών Μουσείων-Οργανώσεων τα δύο τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, σκοπό είχε, πέρα από την παρουσία, τη διεκδίκηση του επόμενου συνεδρίου, με παρουσία στην πρώτη ενότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Ελευθέριου Παπαγιαννάκη και στη δεύτερη ενότητα, με τον απολογισμό της διετίας του Ν.Μ. Καβάλας και δράσεις του Δήμου Καβάλας από την αντιδήμαρχο πολιτισμού, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά. Σκοπός της ομάδας, ήταν η παρουσίαση της διαχρονικής ναυτικής ιστορίας της Καβάλας, αλλά και η διεκδίκηση, με τη σύμφωνη γνώμη της δημάρχου του επομένου συνεδρίου το 2018.
Κατά την παρουσίασή του, ο Ελευθέριος Παπαγιαννάκης ανέπτυξε την ενότητα από το υπό έκδοση βιβλίο: «Η Καβάλα, μέλος διεθνών δικτύων Ναυτιλίας, Τηλεπικοινωνιών και Εμπορίου 16ος-19ος αιώνας», με πολλές, ερμηνευτικές των ιστορικών γεγονότων, διαφάνειες. Η παρουσίαση απέσπασε θερμές εκδηλώσεις απ’ όλους τους συνέδρους, μερικοί ενδιαφέρθηκαν για λεπτομέρειες γεγονότων και κάποιοι φώναξαν: «Η Καβάλα πήρε την πρωτιά, με το καλό και το επόμενο συνέδριο».
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε, ότι το 2014 το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας είχε λάβει το «χρίσμα» για τη διοργάνωση του 9ου συνεδρίου, αλλά παρά την προετοιμασία μηνών, δεν πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.
Στη δεύτερη ενότητα, ο απολογισμός της διετίας έγινε από την αντιδήμαρχο, Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, συνεπικουρούμενη επί των διαδικαστικών από τον Ελευθέριο Παπαγιαννάκη. Είχαν προηγηθεί ενημερωτικές συζητήσεις, για την εκχώρηση των εκθεμάτων του Ν.Μ. Καβάλας στο Δήμο Καβάλας και υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις. Στην αρχή της παρουσίασης, ο Ελευθέριος Παπαγιαννάκης, στη δεοντολογική του εισήγηση για την παρουσία της αντιδημάρχου, αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη ευαισθησία που έδειξε από την πρώτη στιγμή η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, για το μέλλον του αποδεκτού, πλέον, για την προσφορά του, από το κοινό όλης της βορείου Ελλάδος, καθώς και τη δύσκολη απόφαση της εκχώρησης του από τα μέλη του, τα οποία θα είναι αρωγά για πάντα. Άλλωστε, η προσωπική γνωριμία του άρχισε από τα χρόνια που η δήμαρχος, όταν έκανε το αγροτικό της στα βουνοχώρια της Καβάλας, γέμιζε τις ελεύθερες ώρες της με κατασκευές πλοίων, βάζοντας με τη συμβουλή του, δύσκολους στόχους. Ακολούθως, η αντιδήμαρχος, συνδυάζοντας τον απολογισμό διετίας του Ν.Μ. Καβάλας που είχε ετοιμάσει πολύ περιεκτικά ο πρόεδρος, Χρήστος Τζανάκος, με ιστορικά γεγονότα του λιμανιού του Κώστα Παπακοσμά, με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε και τις μοναδικές δράσεις του Δήμου Καβάλας, όπως το νέο Ναυτικό Μουσείο, τοAir Sea Show, το Cosmopolis, κ.ά., με ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της μαρίνας του λιμανιού.
Επίσης, τόνισε τη σπουδαιότητα του μοναδικού στη βόρεια Ελλάδα Ναυτικού Μουσείου, που με τόση αγάπη και προσωπική προσφορά δημιούργησαν τα μέλη του. Όταν έθεσε επίσημα τη διεκδίκηση του επόμενου συνεδρίου, η ομήγυρης ξέσπασε σε χειροκροτήματα επιδοκιμασίας. Η παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στην ιστορία του λιμανιού της Καβάλας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το διαφημιστικό υλικό που είχε η αντιδήμαρχος Καβάλας, τοποθετήθηκε σε ένα τραπεζάκι έξω από την αίθουσα του συνεδρίου και έγινε ανάρπαστο από τους συνέδρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.