Σημαντικό ερευνητικό πυρήνα, που αφορά την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, θα αποτελέσουν το πολύτιμο ερευνητικό υλικό και η βιβλιοθήκη του Γεωργίου Ι. Αστεριάδη που προσφέρθηκαν από τους κληρονόμους του εκλιπόντος δικηγόρου και πρώην βουλευτή Καβάλας προς τον Δήμο Καβάλας. Η δωρεά έγινε δεκτή από τη δημοτική αρχή και κατά πάσα πιθανότητα θα φιλοξενηθεί στη δημοτική βιβλιοθήκη, με σκοπό να τεθεί στη διάθεση των ερευνητών από τα ελληνικά και ξένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός και προτίθεται να κάνει, μέσω του ιστοτόπου της, ευρύτερα γνωστές τις δυνατότητες που θα προσφέρει στους ερευνητές ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του αρχείου και της βιβλιοθήκης του αείμνηστου Γεωργίου Ι. Αστεριάδη, ο οποίος ασχολήθηκε συστηματικά και για μακρό χρονικό διάστημα, με το θέμα της κατοχής από τα ναζιστικά και τα βουλγαρικά στρατεύματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας κατά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Συγκέντρωσε πολύτιμο αρχειακό υλικό για την περιοχή, από την περίοδο της τουρκοκρατίας και μετέπειτα και άφησε μία βιβλιοθήκη 11.663 τόμων, σπάνιους χάρτες και κειμήλια που προέρχονται από το ελληνικό Υποπροξενείο Καβάλας.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, θα ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τη δωρεά στη συνεδρίαση της Τετάρτης 11 Μαΐου 2016. Την Τρίτη 10 Μαΐου 2016, έγινε στο γραφείο της, στο Δημαρχείο, συνάντηση με τους κληρονόμους, για τη ρύθμιση των λεπτομερειών της μεταβίβασης του αρχειακού υλικού και των βιβλίων στο Δήμο Καβάλας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος, Ηλίας Καλανταρίδης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Απόστολος Αγελαράκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.