-Το πρόγραμμα Erasmus είναι, πραγματικά, ένα πολύ χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο. Αλλά, το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρει στους συμμετέχοντες, είναι η δυνατότητα να γνωρίσουν τόπους και ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες. Εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) της Ελευθερούπολης ταξίδεψαν στην Μασσαλία της Γαλλίας. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αυτοί, μπορεί να μην είχαν την ευκαιρία στην ζωή τους, να επισκεφτούν την πανέμορφη πόλη στον νότο της Γαλλίας, την οποία ίδρυσαν Έλληνες! Κι αν είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν, σίγουρα δεν θα είχαν στο πρόγραμμα της διαμονής τους, να ξεναγηθούν σε ένα εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τα αστικά απορρίμματα!

-Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, ωστόσο, έζησαν την συγκεκριμένη εμπειρία στην Μασσαλία! Στην δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γαλλίας, τα απορρίμματα που «παράγουν» οι κάτοικοι, είναι η «πρώτη ύλη» για την παραγωγή της ενέργειας που ηλεκτροδοτεί τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τα εργοστάσια κ.λπ. Στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Καβάλα, τα αστικά απορρίμματα οδηγούνται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.), αφού το μεγάλο έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας (Μ.Ε.Α.) δεν άρχισε. Πόσο χρήσιμο θα ήταν, άραγε, να υπάρχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, με το Erasmus, για την τοπική αυτοδιοίκηση; Βεβαίως και είναι πολύτιμο για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τριβή με σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων, γιατί θα είναι οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες και πιθανόν τοπικοί άρχοντες, βουλευτές, υπουργοί κ.λπ/

-Αλλά και οι σημερινοί αιρετοί της αυτοδιοίκησης, θα μάθουν πολλά στις διεθνικές συναντήσεις με αιρετούς της αυτοδιοίκησης άλλων χωρών. Προτείνουμε στους δημάρχους των τεσσάρων Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου, Θάσου), αλλά και στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αντωνιάδη, να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ελευθερούπολης, για να ακούσουν την εμπειρία που έζησαν στην Μασσαλία και την ξενάγηση στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αστικά απορρίμματα. Και να ζητήσουν να κάνουν επαφή γνωριμίας με την δημοτική Αρχή του Δήμου της Μασσαλίας, για να πάρουν την τεχνογνωσία.

-Σήμερα, στον Χ.Υ.Τ.Α. του Δήμου Καβάλας θάβονται τα απορρίμματα των τεσσάρων Δήμων του Νομού, που είναι δεκάδες χιλιάδες τόνοι. Οι τέσσερις Δήμοι, λοιπόν, θα κάνουν μία σύμπραξη, για να υλοποιήσουν ένα έργο παρακαταθήκη για τον τόπο. Εκτός από την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), να κατασκευάσουν και μία μονάδα που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τα απορρίμματα των τεσσάρων Δήμων. Είμαστε σίγουροι ότι, ένα τέτοιο έργο θα εξασφάλιζε αμέσως χρηματοδότηση, είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους.

-Σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο και την επέκταση του δικτύου διανομής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα βάλουν την περιοχή στην εποχή παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας από νέες πηγές. Σ’ αυτή που ευαγγελίζεται η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.