Την παρέμβαση και την εμπλοκή τεσσάρων υπουργών και Υπουργείων ζητάει ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θάσο, μετά τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη,με θέμα: «Μέτρα και ενέργειες για την αποκατάσταση των υποδομών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θάσο».

Όπως αναφέρει, από τις έντονες και επαναλαμβανόμενες σφοδρές καταιγίδες, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές και πλημμύρες στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές, σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις ιδιωτών, καθώς και στον πρωτογενή τομέα, με περιοχές του νησιού, μάλιστα, να κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των πολιτών, ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και ποιες επιπλέον πρωτοβουλίες, ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν και ποιους φορείς θα εμπλέξουν, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι οι δυνατοί μηχανισμοί. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα

            Τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο

            Τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή

            Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη

Θέμα: Μέτρα και ενέργειες, για την αποκατάσταση των υποδομών και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θάσο.

Το νησί της Θάσου επλήγη πρόσφατα από έντονες και επαναλαμβανόμενες σφοδρές καταιγίδες (22-25 Νοεμβρίου 2019), με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες  ζημιές και πλημμύρες στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές, σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις ιδιωτών, καθώς και στον πρωτογενή τομέα. Τα φαινόμενα και οι ζημιές που προκάλεσαν ήταν τόσο έντονα κατά τόπους, που περιοχές του νησιού κηρύχτηκαν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με δεδομένο ότι, η άμεση και πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, είναι εξαιρετικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Θάσου, καθώς αποτελεί τον βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας κι επειδή η προστασία των πολιτών και η άμεση στήριξη από την πλευρά της πολιτείας αποτελεί για την κυβέρνηση στόχο πρωταρχικής σημασίας,

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε έμπρακτα να συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών, στην άμεση στήριξη και στην ομαλοποίηση της καθημερινότητας των κατοίκων;
  2. Ποιες επιπλέον πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβουν, ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν και ποιους φορείς θα εμπλέξουν, ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι δυνατοί μηχανισμοί, για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που υπέστησαν πολίτες, επιχειρήσεις και αγρότες της Θάσου;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.