Σχεδόν ολική είναι η ζημιά που έπαθαν οι μυδοκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας/Θάσου, λόγω της απότομης μεταβολής στην θερμοκρασία του θαλασσινού νερού τον περασμένο Αύγουστο. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αντωνιάδης, η θερμοκρασία αυξήθηκε στους 31 βαθμούς Κελσίου, με συνέπεια να σημειωθούν μαζικοί θάνατοι στα μυδοτροφεία. Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο ΕΛ.Γ.Α. (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) δεν αποζημιώνει το συγκεκριμένο «προϊόν» και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 συγκάλεσε, στο γραφείο του, συνάντηση με τους μυδοκαλλιεργητές και υπηρεσιακούς παράγοντες, για να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα πληρωθεί η ζημιά.

Θα συνταχθεί ένα υπόμνημα, το οποίο θα σταλεί στην Αθήνα στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, αλλά και στον ΕΛ.Γ.Α., για την διεκδίκηση αποζημίωσης. Επίσης, έως ότου ξεπεραστεί το πρόβλημα και μετά τον τοξικολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να απαγορευτεί η διάθεση μυδιών στην αγορά.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Λεωνίδας Καστανάς, σημείωσε πως έγινε ζημιά και στον γόνο των μυδιών, κάτι που θα επηρεάσει την μελλοντική παραγωγή. Ενώ σχολίασε ότι, ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α. είναι αναχρονιστικός και πρέπει να αλλάξει, για να καλύπτει και τα προϊόντα της θάλασσας. Εμείς θεωρούμε πως στο υπόμνημα που θα σταλεί στην Αθήνα, πρέπει να υπάρχει και το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., κάτι που έπρεπε να έχει γίνει νομοθετικά από την σημερινή κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.