Από τις 5 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2022, η Καβάλα έγινε το επίκεντρο μιας νέας ακαδημαϊκής συνεργασίας, ανάμεσα σε ελληνικά και ξένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, με την διοργάνωση του 1ου διεθνούς θερινού σχολείου για την συμφιλίωση και την κοινωνική συνοχή-Kavala International Summer School. Το θερινό σχολείο διοργανώθηκε από το ACT (American College of Thessaloniki), το τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολεγίου Ανατόλια και το Κέντρο έρευνας επί της συμφιλίωσης του Πανεπιστημίου Φρίντριχ Σίλερ της Ιένας (Jena Centre for Reconciliation Studies), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (Foreign Affairs Institute), το Ερευνητικό Κέντρο MOHA και τοBalkan Strategies International Synergies.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδύασε την ακαδημαϊκή θεωρία και την διπλωματική πρακτική, για την ανάλυση πολιτικών και συμπεριφορών που ενθαρρύνουν την συμφιλίωση, την ανεκτικότητα, την κοινωνική συνοχή και την καλή γειτονία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε προσομοίωση της γενικής συνέλευσης και των επιτροπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την καθοδήγηση γνωστών καθηγητών, ερευνητών και διπλωματών. Στις εργασίες συμμετείχαν 18 φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, φοιτητές του ACT και από την Αίγυπτο και διπλωματικοί υπάλληλοι του Υπουργείου εξωτερικών. Οι εργασίες άρχισαν με την ομιλία του Δρ. Στάμου Καραμούζη, πρύτανη του ACT και η πρώτη ομιλία ήταν του Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, υφυπουργού οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας στο Υπουργείο εξωτερικών.

Ομιλητές ήταν επίσης οι: Dr. Martin Leiner, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller της Ιένα, Δρ. Στάμος Καραμούζης, πρύτανης του ACT, Dr. Iyad Muhsen AlDajani, ειδικός στις τεχνολογίες του διαδικτύου για την συμφιλίωση, Γιάννης Χαραλαμπάκης, καθηγητής οικονομικών και γενικός διευθυντής του Black Summit Financial Group, Ελπίδα Βόγλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στα πάνελ συμμετείχαν οι: Χαράλαμπος Καρπουχτζής, υποψήφιος διδάκτορας στο Reconciliation Center στο Πανεπιστήμιο της Ιένα, Λουκάς Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και εκδότης του περιοδικού Foreign Affairs-The Hellenic Edition, Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου, πρέσβης ε.τ. και γενικός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου MOHA, Δρ. Αικατερίνη Μπούρα, πρέσβης ε.τ., Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας, Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., Δρ. Μαρία Κυριακίδου, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT, Δρ. Νικόλαος Δημητριάδης, καθηγητής Θρησκειολογίας στο ACT, Kοραλία Κοντού, project officer στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Home & Migration), Rachel Poole Muster, διευθύντρια Operations του Black Summit Financial Group.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.