• Οι έντονες βροχοπτώσεις στο νησί της Θάσου, εκτός από τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκάλεσαν, δημιούργησαν πρόβλημα και στο βάθος του λιμανιού στην πρωτεύουσα του νησιού (Λιμένα). Τα ρέματα, που είναι δίπλα στο λιμάνι, κατέβασαν μεγάλο όγκο φερτών υλών, που μείωσαν το βάθος στις θέσεις ελλιμενισμού των πλοίων.
  • Καταρχάς, μου προκαλεί απορία, καρντάσια, ότι λειτουργεί ένα λιμάνι, που είναι βασική πύλη εισόδου στο νησί, δίπλα σε ρέματα! Γι’ αυτό και στο λιμάνι της Θάσου υπάρχει μόνιμο πρόβλημα με το βάθος και πρέπει να γίνεται, τακτικά, εκβάθυνση. Πως μπορεί, λοιπόν, το λιμάνι αυτό να φιλοξενήσει πλοία μεγαλύτερου βυθίσματος, όπως τα κρουαζιερόπλοια, για να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα;
  • Τι μπορεί να γίνει, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Να «μπαζωθούν» τα ρέματα; Να κατασκευαστεί καινούργιο λιμάνι σε άλλο χώρο (όχι κοντά σε ρέματα); Να συνεχιστούν οι εκβαθύνσεις;
  • Οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες, ίσως και εντονότερες, στο μέλλον. Και τα ρέματα θα κατεβάζουν συνέχεια φερτές ύλες. Το δημοτικό λιμενικό ταμείο, επομένως, πρέπει να διαθέτει χρήματα για τις εκβαθύνσεις, ώστε να διατηρείται το απαραίτητο βάθος, για τα πλοία της πορθμειακής γραμμής Λιμένα-Κεραμωτής, που δεν έχουν μεγάλο βύθισμα.
  • Ίσως είναι η αφορμή, για τον Δήμο, το δημοτικό λιμενικό ταμείο, τους βουλευτές και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να σχεδιάσουν την κατασκευή ενός καινούργιου-σύγχρονου λιμανιού στη Θάσο, σε κατάλληλη τοποθεσία. Και οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές στην πρωτεύουσα, να αξιοποιηθούν για άλλο σκοπό.
  • Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο, αλλά πιστεύω ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα και μεγάλη ώθηση στον τουρισμό, άρα και στην οικονομία, της Θάσου. Το σίγουρο είναι, ότι η κατασκευή λιμενοβραχιόνων στο σημερινό λιμάνι, δεν θα σταματήσει τα ρέματα να κατεβάζουν φερτές ύλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.