-Ποια είναι η διαφορά ενός ελευθεροεπαγγελματία γιατρού που επιστρατεύεται, από έναν γιατρό που βρίσκεται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας, όσον αφορά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) την δύσκολη περίοδο της πανδημίας; Καμία, θα απαντήσουμε, διότι αμφότεροι, δεν έχουν καμία εμπειρία τι σημαίνει παροχή περίθαλψης σε ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων! Κατά την άποψη μας, οι γιατροί του Ε.Σ.Υ., είναι οι πιο μάχιμοι γιατροί στην χώρα, αφού αντιμετωπίζουν πραγματικά και σοβαρά περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το έτος, νυχθημερόν και σε όλες τις καιρικές συνθήκες! Θα μας επιτρέψετε τον αδόκιμο χαρακτηρισμό, αλλά θεωρούμε πως είναι οι «κομάντο» της (δημόσιας) υγείας!

-Πως, επομένως, μπορείς να αντικαταστήσεις έναν κομάντο (πολεμιστή για τις ειδικές αποστολές) στον πόλεμο; Στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, συγκεκριμένα, πως μπορεί να αντικατασταθεί ένας νοσοκομειακός γιατρός, ο οποίος εργάζεται και προσφέρει στο Ε.Σ.Υ. δέκα, είκοσι και περισσότερα έτη; Στέλνοντας σαν «ενίσχυση στο μέτωπο» ελευθεροεπαγγελματίες, ή γιατρούς που αναμένουν να αρχίσουν την ειδικότητά τους; Σε μία πολεμική σύγκρουση, δεν θα βάλει ο στρατηγός στην «πρώτη γραμμή» τις εφεδρείες, για να αναχαιτίσουν τον εχθρό. Οι εφεδρείες, βεβαίως, στέλνονται όταν οι απώλειες των μαχητών του μετώπου είναι πολλές και χρειάζεται ενίσχυση. Η πανδημία και ειδικότερα το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον», έπληξε δύο χιλιάδες και πλέον υγειονομικούς τον τελευταίο καιρό που νόσησαν, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία ήταν υποστελεχωμένα και προ κορονοϊού covid-19. Ενώ, επίσης, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την αναστολή εργασίας σε επτά χιλιάδες, περίπου, μάχιμους υγειονομικούς από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

-Εμείς θα προτιμούσαμε να επανέλθουν οι έμπειροί και «μπαρουτοκαπνισμένοι» υγειονομικοί στις θέσεις τους, παρά να επιστρατευτούν ελευθεροεπαγγελματίες και «ανειδίκευτοι» γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Δυστυχώς, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν αναφέρεται τέτοια πρόταση, αν και θα έπρεπε να είναι πρώτη στην σειρά. Αναφέρονται άλλες προτάσεις, όπως: η άμεση υλοποίηση της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί πρόσκαιρης ανακατανομής προσωπικού εντός του Ε.Σ.Υ. και η άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων με τους γιατρούς που απασχολούνταν εθελοντικά στο Ε.Σ.Υ. και των οποίων η σύμβαση έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αλήθεια, πόσο, ακόμα, μπορούν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας και οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.ΠΕ.) μπορούν να «ανακατέψουν την τράπουλα για να βγάλουν τον άσσο»; Όταν το Ε.Σ.Υ. είναι (σοβαρά) υποστελεχωμένο και έχουν βγει «εκτός μάχης» (εναντίον της πανδημίας) χιλιάδες υγειονομικοί, πως θα γίνει εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού; Μήπως εννοούν την εντολή που έδωσε ο διοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης, να μεταφερθούν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία των περιφερειακών Κέντρων Υγείας και να δημιουργηθεί πρόβλημα στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών; Αλλά και η ανανέωση των συμβασιούχων εθελοντών, δεν είναι η καλύτερη λύση.

-Επίσης, προτείνουν να δοθεί άμεσα η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν, εθελοντικά, στα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. που απασχολούνται εκεί, να επιστρέψουν στα βασικά τους καθήκοντα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Μα, το ζητούμενο είναι, θεωρούμε, να σταματήσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως εμβολιαστικά κέντρα και ως κέντρα διαγνωστικού ελέγχου του covid-19. Γιατί μα μην κάνουν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους οι ιδιώτες γιατροί, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία; Κι αν δεν κάνουμε λάθος, η κεντρική διοίκηση εφαρμόζει το (έσχατο) μέτρο της επιστράτευσης, για να ενισχύσουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί τις Κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων που έχουν κενά σε ιατρικό (και νοσηλευτικό κυρίως) προσωπικό. Και όχι για να κάνουν εμβολιασμούς στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος, το οποίο υλοποιεί η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.