Με μεγάλη συμμετοχή θεσμικών φορέων και εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου πραγματοποιήθηκε η δημόσια διαβούλευση, στην οποία η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (Δ.Ε.Δ.Α.) έθεσε τα τεύχη δημοπράτησης των πρώτων μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, πρόκειται για το τελευταίο καθοριστικό βήμα πριν δημοσιοποιηθούν οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, που θα φέρουν το φυσικό αέριο στην ελληνική περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που άρχισε στις 15 Μαΐου 2020, κατατέθηκε ένας σημαντικός αριθμός προτάσεων και σχολίων από κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, ιδιώτες μηχανικούς και από εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου, όπως είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), ενώ βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη των οριστικών τευχών δημοπράτησης.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η διοίκηση της Δ.Ε.Δ.Α. πραγματοποίησε συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές στις διαδικασίες υλοποίησης των έργων.

Με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν, η Δ.Ε.Δ.Α. θα έχει νέο κύκλο επαφών με τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, για να οριστικοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Η διαδικασία αυτή θα είναι σύντομη και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, με στόχο οι διαγωνισμοί των έργων να δημοσιευτούν το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου θα αρχίσουν πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρωθούν έως το 2024. Στις πρώτες τρεις περιφέρειες, θα κατασκευαστούν μέσα στην πενταετία 1.161 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 40.091 συνδέσεις, με έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης, σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς) σε 18 πόλεις (Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά, Χαλκίδα).

Τα έργα αυτά, θα επεκτείνουν τις υποδομές φυσικού αερίου, αρχικά, σε 33 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας και θα επενδύσουν περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.