Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, ο υποψήφιος δήμαρχος Θάσου, Δημήτρης Θεοδωρίδης και μέλη της συντονιστικής γραμματείας του συνδυασμού «Δημοτική Ενωτική Θασιακή Κίνηση», επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι: Βασίλειος Βασιλειάδης, Ζαχαρούλα Βαμβακά, Δημήτριος Προέδρου (από τη Δημοτική Ενωτική Θασιακή Κίνηση), ο διευθυντής Τεχνικών Έργων και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Κατά την ενημερωτική συνάντηση, συζητήθηκαν κάποια από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Θάσου, όπως η οργάνωση της δακοκτονίας, τα αντιπλημμυρικά έργα και ο προγραμματισμός τους και το φράγμα Μαριών. Για τα ανωτέρω ζητήματα, κατ’ αρχήν διαπιστώθηκε ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της διοίκησης, που προϋπάρχουν και συντηρούνται, όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν και πρόσθετα.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της δακοκτονίας διαπιστώθηκε ότι, ο ετήσιος προγραμματισμός παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίησή του, με αποτέλεσμα ο πρώτος ψεκασμός να καθυστερεί χρονικά σε σχέση με την ανάπτυξη του δάκου. Η Αντιπεριφέρεια ζητά τη συνδρομή των Ελαιουργικών Συνεταιρισμών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα, υπάρχει η πρόθεση από την Αντιπεριφέρεια, εάν οι Συνεταιρισμοί του νησιού αποφασίσουν να αναλάβουν το έργο του ψεκασμού του δάκου, να τους παραχωρηθεί αυτό. Έτσι, διαπιστώσαμε ότι χωρίς τη δραστηριοποίηση των άμεσα ενδιαφερομένων, που είναι οι ελαιοπαραγωγοί, μέσω των Συνεταιρισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας, η οποία μέχρι σήμερα έχει την αρμοδιότητα του έργου, δεν μπορούν να ξεπεραστούν οι εγγενείς αδυναμίες του συστήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να κινδυνεύει η παραγωγή της ελιάς του νησιού.

Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που εκκρεμούν, ενημερωθήκαμε ότι έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση των κάτωθι έργων: Η γέφυρα του λάκκου Μαριών, που συνδέει τον επαρχιακό δρόμο Μαριών-Καλυβίων, η διευθέτηση των υδατορεμάτων Κλίσματος Καλλιράχης και Σκάλας Σωτήρος κατά τη διασταύρωσή τους με την εθνική οδό και η αντιστήριξη των πρανών στον επαρχιακό δρόμο Πρίνου-Καζαβητίου και μοναστηριού Αγίου Παντελεήμονα, που υπέστησαν κατολίσθηση.

Όσον αφορά το φράγμα Μαριών, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Αντιπεριφέρειας, για την πλήρη αποκατάσταση του έργου. Ειδικότερα, υπήρξε η δέσμευση ότι, μέχρι την άνοιξη θα έχει προμηθεύσει τον Δήμο Θάσου με τις απαραίτητες σωληνώσεις, για την αρχική αξιοποίηση του νερού του φράγματος στην άρδευση των κτημάτων της περιοχής.

Η «Δημοτική Ενωτική Θασιακή Κίνηση» δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τις επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού, για την αποτύπωση των προβλημάτων και την προώθηση της επίλυσής τους».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.