Η διακήρυξη του νέου διαγωνισμού, για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων της ιαματικής πηγής (Λουτρών) Ελευθερών, έδωσε νέα ελπίδα στη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο και στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη υγείας, Χρήστο Γάκη, για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού υδάτινου πόρου της περιοχής.
Η αποχώρηση του προηγούμενου επενδυτή και το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ήταν μία δυσάρεστη εξέλιξη για την τύχη των Λουτρών Ελευθερών. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., «Εργοανάπτυξη», αναγκάστηκε να ετοιμάσει ένα νέο κείμενο διακήρυξης, προκειμένου να επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Το κείμενο αυτό συζητήθηκε και, τελικά, εγκρίθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας. Το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου 2016, πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Γάκης, έδωσε στη δημοσιότητα τα κυριότερα σημεία της διακήρυξης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.
«Αυτή η διακήρυξη, είναι αρκούντος διαφορετική από την προηγούμενη. Κυρίως, γιατί αποβλέπει στην «επόμενη ημέρα» και έχει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες», ανέφερε ο Θ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε, ότι ο στόχος είναι να λειτουργήσουν τα Λουτρά Ελευθερών σε τέσσερα χρόνια μετά από την υπογραφή της εκμίσθωσης του ακινήτου.
Η εκμίσθωση θα είναι διάρκειας 36 ετών, με αρχικό μίσθωμα 40.000 ευρώ. Μία σημαντική διαφορά με την προηγούμενη διακήρυξη, είναι ότι δεν θα γίνει εκμίσθωση του υδάτινου πόρου, δηλαδή του ιαματικού νερού, που παραμένει δημόσιο αγαθό. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της «Εργοανάπτυξη», ενέκρινε τη γενναία αύξηση στο χρηματικό ποσό της εγγυητικής επιστολής για την καλή εκτέλεση του έργου. Ο νικητής του διαγωνισμού, συγκεκριμένα, θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 200.000 ευρώ, έναντι των 10.000 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη διακήρυξη. Στις υποχρεώσεις του επενδυτή, ακόμα, είναι η κατασκευή ενός κέντρου ομορφιάς και ευεξίας (spa) και μιας ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα γίνει «πόλος έλξης» για την περιοχή, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Το ξενοδοχείο αυτό, θα είναι κατηγορίας τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας ογδόντα κλινών, τουλάχιστον.
Ωστόσο, προέκυψε μία (ακόμα) γραφειοκρατική εμπλοκή, με το πολύ σημαντικό έργο υποδομής για τον πρωτογενή τομέα, της κατασκευής του αρδευτικού φράγματος στο χείμαρρο Μαρμαρά. Ο Θ. Μαρκόπουλος μίλησε, στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, για «κακοδαιμονία» και εξήγησε ότι, κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας έκανε μία διαφορετική ερμηνεία του νομικού πλαισίου και η κατασκευή του έργου διακόπηκε. «Δυστυχώς, άλλη μια φορά βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας», σχολίασε για τον ελληνικό «γραφειοκρατικό λαβύρινθο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.