Αποχή από κάθε ηλεκτρονική πράξη αποφάσισαν οι λογιστές και φοροτεχνικοί την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, προκειμένου να προστατέψουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους, αφού ο φόρτος εργασίας και η πίεση αυξήθηκαν. Ο σύλλογος Νομού Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Ο σύλλογος μας, ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε), συντάσσεται με την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, για ΑΠΟΧΗ από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, ως εκδήλωση ψηφιακής-ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των λογιστών-φοροτεχνικών. Όλο το προηγούμενο διάστημα, από την ημέρα που η χώρα μπήκε σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού, o κλάδος, δείχνοντας υπευθυνότητα, έμεινε στο γραφείο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις και να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Αντιμετωπίσαμε μεγάλη πίεση, λόγω των έκτακτων και πρωτόγνωρων συνθηκών και φέραμε εις πέρας όλες τις δηλωτικές εργασίες για τους πελάτες μας επιχειρηματίες, καθώς και για τους εργαζόμενους τους. Δουλέψαμε καθημερινά, ατελείωτες ώρες, αφού είχαμε προθεσμίες μέσα σε αργίες και Σαββατοκύριακα. Το διάστημα αυτό εκδόθηκαν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αμέτρητες εγκύκλιοι, οι οποίες έπρεπε να διαβαστούν και να ερμηνευτούν από εμάς. Υπήρχε τεράστια δυσκολία, διότι πολλές από τις εγκυκλίους ήταν ασαφείς και σε πολλές περιπτώσεις έβγαιναν νέες, που αντικαθιστούσαν τις προηγούμενες! Άνοιξαν πολλές πλατφόρμες για την υποβολή των δηλώσεων, για τις οποίες δεν πήραμε καμία οδηγία από τα Υπουργεία! Εξαιτίας της υπολειτουργίας των δημόσιων Υπηρεσιών, επιφορτιστήκαμε με πρόσθετο άγχος και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών μας. Μη ξεχνάμε και το σλόγκαν που χρησιμοποιούν οι πάντες: «πάνε στον λογιστή σου αυτός ξέρει!;». Αδιανόητο για εμάς να λέγεται αυτό, θαρρείς και είμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλειές!

Μέσω της Ομοσπονδίας μας καταγράψαμε και υποβάλαμε πολυάριθμα έγγραφα στα Υπουργεία, τονίζοντας τα προβλήματα των εφαρμοστικών εγκυκλίων και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες στις κατά περίπτωση πλατφόρμες. Δυστυχώς, μας αγνόησαν παντελώς και άφησαν τον κλάδο, όχι μόνο απροστάτευτο από πρόνοια υγειονομικών μέτρων, αλλά κυρίως, τον άφησαν να «χτυπιέται καθημερινά» και να αναζητεί μόνος του λύσεις, μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του νομοθέτη και της διοίκησης!

Τις τελευταίες μέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο «μπαράζ» δηλωτικών υποχρεώσεων, με ασφυκτικές προθεσμίες που είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διεκπεραιωθούν. Να τονιστεί ότι, ήδη διανύουμε περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων κι έχουμε να παλέψουμε με το TaxisNet, που καθημερινά «κρεμάει». Επειδή, όμως, όπως λέει και ο λαός μας: «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», αποφασίσαμε πανελλαδικά, να απέχουμε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 από τις ηλεκτρονικές υποβολές κάθε είδους δηλώσεων. Πρέπει εμείς μόνοι μας, να προστατεύσουμε  τη σωματική και ψυχική υγεία μας, αφού το κράτος δεν μας βλέπει ως συνομιλητές, αλλά ως μηχανές! Στερεύουν τα αποθέματα μας και δεν υπάρχουν περιθώρια για την ομαλή επαγγελματική μας επιβίωση! Απαιτούμε σεβασμό για τον κλάδο και διάλογο μέσω της θεσμικής επικοινωνίας για να βρεθούν λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, στηρίζοντας την οικονομία της χώρας».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.