Συμπληρώθηκε το πρώτο μισό της θητείας των δημοτικών Αρχών των Δήμων, το οποίο κύλησε στο μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην πανδημία του κορονοϊού covid-19. Για μερικούς, η υγειονομική κρίση επηρέασε την λειτουργία των Δήμων και το έργο των διοικήσεων τους. Για κάποιους, η πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τις καθυστερήσεις, τις αναβολές, την αδράνεια και την έλλειψη αποτελέσματος. Μεταξύ αυτών είναι και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μόνο για την Θάσο», Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος χαρακτηρίζει την πρώτη διετία της διοίκησης του Λευτέρη Κυριακίδη, περίοδο στασιμότητας των έργων που δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Μιλώντας στον «Κ.Τ.», είπε ότι υπάρχουν αρκετά έργα «ώριμα», δηλαδή με έτοιμη μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα οποία είναι στάσιμα. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ορισμένα έργα, τα οποία αφορούν την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως το έργο zero waste, των λυμάτων και την ύδρευση. Στους σταθμούς βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων του Ποτού και του Πρίνου, σημείωσε, χρειάζονται μερικές παρεμβάσεις αναβάθμισης, οι οποίες δεν γίνονται, ενώ στην ύδρευση δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα στα εσωτερικά δίκτυα Τοπικών Κοινοτήτων. Ειδικά στην διαχείριση των απορριμμάτων, η δημοτική Αρχή επιμένει στην μεταφορά τους (σ.σ. γύρω στους έντεκα χιλιάδες τόνους ετησίως) από την Θάσο στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.) του Δήμου Καβάλας, με πολύ υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Επίσης, με επιλογή της διοίκησης, αυξάνονται οι αδειοδοτήσεις για την εξόρυξη μαρμάρου στα δημοτικά δάση, ενώ το πρόγραμμα για την εκμετάλλευση της βιομάζας, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει παραμεληθεί. «Η διοίκηση του Δήμου έχει ένα άλλο προφίλ, ούτε «πράσινο», ούτε αειφόρο», σχολίασε ο πρώην δήμαρχος, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών, μέσω του δημοτικού λιμενικού γραφείου. Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών (μαρίνα) στον Λιμένα παραχωρείται στον Δήμο Θάσου, ωστόσο πρέπει να γίνει η διαδικασία για την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Τέλος, το καταφύγιο στα Λιμενάρια κατασκευάστηκε, αλλά δεν λειτούργησε ακόμα. Οι υποδομές αυτές, όπως και εκείνες που αφορούν τα στερεά απόβλητα, τα λύματα και την ύδρευση, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.