Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), με αφορμή τα κρούσματα covid-19 στην δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Με αφορμή τα θετικά κρούσματα Covid-19 στην δομή ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη να παρθούν όλα τα ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης τόσο στο πεδίο της ουσιαστικής φροντίδας όσων νοσούν, όσο και του περιορισμού-ελέγχου της διασποράς. Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας, με εκατοντάδες ανθρώπους να συνωστίζονται εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, αποδεικνύεται επικίνδυνη τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους εργαζόμενους, συνολικά για την δημόσια υγεία.

Με ημίμετρα, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Η συχνή διενέργεια rapid tests -που είναι απαραίτητη- μπορεί να εντοπίζει τα θετικά κρούσματα, όμως δεν λύνει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της διασποράς και της φροντίδας των νοσούντων. Είναι απαραίτητη η άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για να προστατευτεί η υγεία των προσφύγων, αλλά και των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η Υπηρεσία υγείας που υπάρχει στην δομή, με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Άμεσα να παρθούν τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, όπως:

-Να συνεχιστούν τα μαζικά-επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό της δομής και στους εργαζόμενους.

-Να υπάρξει εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κ.λπ.).

-Συχνές απολυμάνσεις όλων των χώρων της δομής.

-Να δοθούν δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας σε πρόσφυγες και εργαζόμενους, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

-Για να απομονωθούν κρούσματα που δεν χρήζουν νοσηλεία, να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο της πόλης με την απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά στον χώρο, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό και εξασφάλιση διατροφής.

-Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κ.λπ.) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας.

-Όλοι, πρόσφυγες και εργαζόμενοι, στις δομές να προταχθούν στους εμβολιασμούς, οι οποίοι είναι αναγκαίο να αρχίσουν άμεσα.

-Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν στις προσφυγικές δομές και πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού, για την αξιοπρεπή, ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων, ωσότου απεγκλωβιστούν από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων και μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν.

-Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.