Κυκλοφόρησε το (επετειακό) λεύκωμα για τους Θάσιους και Καβαλιώτες αγωνιστές του 1821

0

Από την Θασιακή Ένωση Καβάλας, την Εταιρεία Θασιακών Μελετών και τις εκδόσεις «Χρωμοσύνθεση», του Θεόδωρου Μορφίδη, κυκλοφόρησε το επετειακό λεύκωμα αφιερωμένο στους Θάσιους και Καβαλιώτες αγωνιστές του 1821. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, η επετειακή έκδοση πραγματοποιείται με την συμπλήρωση διακοσίων (200) ετών από την εθνική παλιγγενεσία (1821-2021). Στο λεύκωμα προτάσσονται ο χαιρετισμός του προέδρου της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νικόλαου Τσιλογεώργη και τα προλεγόμενα του ιστορικού, Κωνσταντίνου Χιόνη, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης και ακολουθούν τα βιογραφικά σημειώματα των αγωνιστών.

Η βιογραφία του αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Σταματιάδη (1792-1877) παρουσιάζεται από την Ιωάννα Γόρδου-Τσιλογεώργη, η οποία αναφέρεται και στην συμμετοχή του Καζαβιτιανού κληρικού στην εξέγερση της Χαλκιδικής το 1821 και στην μετέπειτα προσφορά του ως δασκάλου και ιερέως.

Την συμβολή της οικογένειας Καλαμίδα στον ιερό αγώνα και την εγκατάστασή της στην Θάσο διαπραγματεύεται ο Ν. Τσιλογεώργης, που τυγχάνει να είναι και απόγονος της οικογένειας αυτής από την γιαγιά του, Σωτηρία Καλαμίδα (1898-1968), μητέρα της μητέρας του.

Ακολουθεί η εργασία της Ιωάννας Χιόνη-Νόλαν, η οποία παρουσιάζει τις βιογραφίες των αγωνιστών Δημητρίου Χατζή Γιαξή, Σωτηρίου Δημητρίου, Αυγερινού Βάγια και Θωμά Γεωργίου.

Τις βιογραφίες των Καβαλιωτών αγωνιστών Ιλαρίωνα Καράτζογλου και Θεόδωρου Καβαλιώτη, δίνει ο Κωνσταντίνος Χιόνης, ο οποίος παραθέτει και ξεχωριστό κεφάλαιο, που αναφέρεται στους απογόνους των αγωνιστών που ζούνε στην Καβάλα. Η οικογένεια αυτή, είναι των αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Αστεριάδη, που ο παππούς του παππού των, Γεώργιος Χατζή Σίμος, πρόσφερε τα πάντα για την επιτυχία του αγώνα. Η παρουσίαση του λευκώματος, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, στις 7 το απόγευμα, στην Μεγάλη Λέσχη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.