Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, «Φωνή των καταναλωτών», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταναλωτή, απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Πέρασαν 25 χρόνια, από τότε που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε ο νόμος για την προστασία των καταναλωτών. Για πρώτη φορά, δόθηκε η δυνατότητα στους καταναλωτές να αποκτήσουν φωνή με κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και συμμετοχή σε θεσμικά όργανα. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια έγιναν κάποια σημαντικά βήματα στην ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών τόσο από τις οργανώσεις καταναλωτών, όσο και από την πολιτεία, με σταθμό το νόμο «ΚΑΤΣΕΛΗ» το 2010, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά, να τακτοποιήσουν τα δάνεια και να σώσουν το σπίτι τους. Σήμερα, δυστυχώς, δεν καταγράφεται μία θετική εξέλιξη σε σχέση με την ενημέρωση και προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών. Δεν υφίσταται, πλέον, ένα προστατευτικό πλαίσιο για το διακανονισμό των υπερχρεωμένων καταναλωτών, είναι μετέωρο το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Επιστρέφουμε στον διμερή διακανονισμό των οφειλών προς τις τράπεζες, με τον καταναλωτή να βρίσκεται σε αδυναμία διαπραγμάτευσης.

Οι καταναλωτές χωρίς ενημέρωση, χωρίς εκπαίδευση, συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τις αθέμιτες και επιθετικές πρακτικές των τραπεζών, των εταιρειών τηλεφωνίας, των παραπλανητικών διαφημίσεων, των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Τα ελαττωματικά προϊόντα και τα ακατάλληλα τρόφιμα, συνεχίζουν να υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων. Καταναλωτές σε σύγχυση. Ενώσεις καταναλωτών υπό κατάρρευση. Η πολιτεία ουσιαστικά αμέτοχη. Το μέλλον αβέβαιο. Υπάρχουν ελάχιστες οργανώσεις καταναλωτών πανελλαδικά, που προσπαθούν να υποστηρίξουν τους καταναλωτές.

Η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την ενημέρωση, την εκπαίδευση των καταναλωτών, τη στήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων. Οι καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, να στηρίξουν τις οργανώσεις των καταναλωτών και να μην τις αναζητούν μόνο όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας, «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ», καλεί την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους καταναλωτές να συνεργαστούν όλοι μαζί, ώστε η σημερινή ημέρα να αποτελέσει μία νέα αρχή, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.