• Η πρόταση της δημοτικής αρχής του Δήμου Καβάλας, να κατεδαφιστεί ο πέτρινος περίβολος (τοιχίο) της αυλής του παλιού νοσοκομείου, ώστε να διαπλατυνθεί το οδόστρωμα και να γίνει διπλής κυκλοφορίας το τμήμα της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο μονοδρομήθηκε μετά τη ζημιά στο κατάστρωμα της παρακείμενης γέφυρας, φαίνεται πως «άνοιξε την όρεξη» μερικών συμπολιτών μας, όπως ο γιατρός, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ξενοφών Κροκίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη, ότι κτίριο του παλιού νοσοκομείου πρέπει να κατεδαφιστεί. Και στη θέση του, να δημιουργηθεί ένας «πόλος έλξης» με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρους πολιτισμού.
  • Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός εγκαταλειμμένου νοσοκομείου στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, το οποίο κατεδαφίστηκε για να διαμορφωθεί ένα πάρκο.
  • Η κατασκευή ενός πάρκου, δηλαδή ενός χώρου πρασίνου και αναψυχής, θα ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόταση για την κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου. Εάν, όμως, το κατεδαφίσουμε, για να δημιουργήσουμε «πόλο έλξης» με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμάς η πρόταση αυτή μας βρίσκει αρνητικούς. Προτιμούμε να χρησιμοποιηθεί το κτίριο ως ξενοδοχειακή μονάδα πολυτελείας, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των κλινών στην πόλη. Στο Μαϊάμι, προφανώς, που είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες, ούτε για καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, αλλά για χώρους πρασίνου. Οι Αμερικανοί, άλλωστε, δεν φείδονται χρημάτων και αν αποφασίσουν να κατεδαφίσουν ένα κτίριο, για να κατασκευάσουν στη θέση του ένα καινούργιο εμπορικό κέντρο, για παράδειγμα, να είστε βέβαιοι πως θα το κάνουν.
  • Στην Καβάλα δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα οικόπεδα, που είναι διαθέσιμα, για να ανεγερθούν καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης, υπάρχει ζήτημα με την έκδοση των οικοδομικών αδειών από την Υπηρεσία της Πολεοδομίας. Άρα, πρέπει να αξιοποιηθεί το υπάρχον κτιριακό δυναμικό και τα εγκαταλελειμμένα μεγάλα κτίρια, όπως είναι το παλιό νοσοκομείο και οι καπναποθήκες. Οι καπναποθήκες, δυστυχώς, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εάν δεν αλλάξει το νομικό καθεστώς, που είναι τροχοπέδη και «προστατεύει» τα παλιά αυτά βιομηχανικά κτίρια επειδή είναι εγκαταλελειμμένα!
  • Στην περίπτωση του παλιού νοσοκομείου το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ξεκάθαρο (σ.σ. ο Δήμος Καβάλας κατέχει το 80% του ακινήτου), αλλά η κεντρική διοίκηση, για πολιτική σκοπιμότητα, ταλαιπωρεί την πόλη και την τοπική κοινωνία επί μία δεκαετία. Ακόμα να υπογράψει ο αρμόδιος υπουργός την προγραμματική σύμβαση, για συνεκμετάλλευση με τον Δήμο Καβάλας!
  • Εάν υπήρχε η πολιτική βούληση, να είστε βέβαιοι ότι το «φιλέτο» αυτό, θα λειτουργούσε ήδη ως «πεντάστερο» ξενοδοχείο. Και ο Δήμος Καβάλας θα είχε σημαντικά έσοδα από την παραχώρησή του σε ιδιώτη. Θεωρούμε ότι το «πεντάστερο» ξενοδοχείο, θα ήταν μεγαλύτερος «πόλος έλξης» για την περιοχή και την πόλη, απ’ ότι τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.