Καθήκον να ελέγχει τους Δήμους έχει ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης

0

Στο παρελθόν είδαμε πολλά παρατράγουδα με την αλλαγή ηγεσίας στους Δήμους. Το μεγάλο ζήτημα πάντα ήταν αν είχε γίνει χρηστή διαχείριση των οικονομικών από τους προκατόχους τους. Για το λόγο αυτό θέλουμε να πούμε στους νέους Δημάρχους να ξεχάσουν αυτού του είδους τις ρεβανσιστικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι καθόλου υποχρέωση του νέου Δημάρχου να ψάχνει τα κιτάπια του Δήμου, με στόχο κάπου να τον σκαλώσει για να τον στείλει στον Εισαγγελέα.

Δεν είναι καν στις αρμοδιότητές του. Τώρα πιά, υπάρχουν θεσμοθετημένα υπηρεσιακά όργανα που κάνουν συνεχώς, αυτούς τους ελέγχους. Αν βρουν παρανομία ή παρατυπία δεν χρειάζεται να πάρουν την άδεια του νέου Δημάρχου για να παραπέμψουν τους υπεύθυνους στην δικαιοσύνη. Βεβαίως, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο νέος Δήμαρχος, εφ’ όσον αντιληφθεί ότι κάτι δεν λειτουργούσε σωστά, έχει υποχρέωση αυτό να το καταγγείλει.

Όχι όμως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, να βάζει το προσωπικό του Δήμου να ψάχνει επί μήνες, αν όλα γινόταν σωστά στον Δήμο. Θα μπορεί ίσως, να καταγγείλει συγκεκριμένα πράγματα στην αρμόδια υπηρεσία των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά ο ίδιος δεν έχει κανένα δικαίωμα, να απασχολεί προσωπικό για τέτοιους ελέγχους, ή να πληρώνει ο Δήμος λογιστές για να δουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.