Θ. Μουριάδης: «Συγχαρητήρια για το 1ο επιστημονικό συνέδριο καπνού»

0

Η παράταξη «Σύγχρονος Δήμος», νιώθει την ανάγκη να συγχαρεί θερμά όλους τους εμπλεκόμενους με την άρτια διοργάνωση του 1ου επιστημονικού συνεδρίου για τον καπνό, που πραγματοποιήθηκε επί τριήμερο στην πόλη, έχοντας ως θέμα: «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προσεγγίσεις».

Η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο διοργάνωση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ερευνητών, δεν ανέδειξε απλά τις πολλαπλές ιστορικές όψεις του καπνού, παραθέτοντας τις άπειρες σημερινές δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής αξιοποιήσεώς του, αλλά θύμισε σε όλους τις «χρυσές σελίδες» της Καβάλας, σε μία εποχή κατά την οποία, ο καπνός της εξασφάλιζε οικονομική ανάπτυξη.

Αυτή ακριβώς η σημαντική συμβολή του καπνού στην καβαλιώτικη ιστορία, ωστόσο, μας θυμίζει και τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, παρόλα αυτά, παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω ολιγωρίας των αρμοδίων του Δήμου.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου καπνού, όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία της εξέλιξής του, οι άνθρωποι (καπνέμποροι και καπνεργάτες), καθώς και τα γεγονότα που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη του καπνεμπορίου, είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την απόδοση τιμής, τη διατήρηση της μνήμης της πόλης, την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας, κυριότερα, όμως, για τη δημιουργία ενός ακόμα κινήτρου, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος.

Το κτίριο υπάρχει και είναι η δημοτική καπναποθήκη. Τα πολύτιμα εκθέματα υπάρχουν επίσης. Η μουσειολογική μελέτη, δωρεά του Συνδέσμου Καπνεμπόρων, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και μάλιστα θα είχε ολοκληρωθεί, εάν η διοίκηση του Δήμου, δεν καθυστερούσε να παραδώσει στους μελετητές δύο συμπληρωματικές μελέτες. Φυσικά, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., θα πρέπει να πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου και να το εντάξει στο Ε.Σ.Π.Α.

Η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου, όμως, απέδειξε και κάτι ακόμα. Την επιτακτική ανάγκη, να αποκτήσει, το δυνατό συντομότερα, η πόλη έναν άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο συνεδριακό χώρο. Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής… «Οι καιροί ου μενετοί»…

Για την παράταξη «Σύγχρονος Δήμος»,

Θόδωρος Μουριάδης

δημοτικός σύμβουλος

υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.