OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, «έπαθε και έμαθε»! Βλέποντας ότι αδυνατεί, λόγω έλλειψη της πλειοψηφίας, να «επιβάλλει» την πολιτική του βούληση στο δημοτικό συμβούλιο, επέλεξε να εφαρμόσει την πολιτική του μέσω των επιτροπών του Δήμου (οικονομικής, ποιότητας ζωής) και των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων, όπου, μετά την νομοθετική ρύθμιση που έκανε η σημερινή κυβέρνηση, οι δήμαρχοι έχουν την πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του, την οποία επανέλαβε αρκετές φορές, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, ότι: «Δεν θα βάλουμε διευθυντήρια στα Νομικά Πρόσωπα».

Μετά τις ηχηρές αρνήσεις της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, σε ζητήματα βασικών επιλογών του, ο δήμαρχος θα εκμεταλλευτεί τα «εργαλεία» που λέγονται διοικητικά συμβούλια δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων και τις δημοτικές επιτροπές, για να ασκήσει διοίκηση. Είναι ένα δικαίωμα που του δίνει ο νόμος, αλλά θα ήταν πιο δημοκρατικό, κατά την άποψη μας, να διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών και στο ανώτατο θεσμικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι το δημοτικό συμβούλιο. Βεβαίως και οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα έχουν αυτονομία, ωστόσο την πολιτική κατεύθυνση χαράσσουν η δημοτική Αρχή και το δημοτικό συμβούλιο. Την ανωμαλία αυτή προκάλεσε η εφαρμογή του νόμου «Κλεισθένης», την οποία προσπάθησε να μετριάσει η νομοθετική τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το ζήτημα της εργασιακής κατοχύρωσης των 14 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Το καλοκαίρι του 2019, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας εξέφρασε την πολιτική του στήριξη στο αίτημα των εργαζομένων, να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Και με ομόφωνη γνωμοδότηση, δεσμεύτηκε ο Δήμος να μην παραστεί νομικά στην εκδίκαση της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη. Έτσι κι έγινε. Το μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων, ωστόσο πριν από μερικές ημέρες, το διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή» αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να υποβάλλει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση.

Ο Θ. Μουριάδης δήλωσε ότι άλλαξε στάση, σε σχέση με την ομόφωνη δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου, επειδή προέκυψαν νέα δεδομένα. Καταρχάς, η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πέρασε, από το Νομικό Πρόσωπο, στον Δήμο και το προσωπικό θα προσληφθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας του Α.Σ.Ε.Π. Το δεύτερο και πιο καθοριστικό δεδομένο αφορούσε στην οικονομική αδυναμία του Νομικού Προσώπου να καλύψει την μισθοδοσία των 14 μόνιμων, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, εργαζομένων.

Διαβλέποντας, ο δήμαρχος, ότι δεν θα εξασφαλίσει την ομοφωνία στο δημοτικό συμβούλιο στην εισήγηση να κατατεθεί έφεση, όπως διαφάνηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020, άφησε την πρωτοβουλία στο διοικητικό συμβούλιο του Ν.Π., στο οποίο ψήφισαν υπέρ μόνο τα μέλη της «συμπολίτευσης». Νομικά, επομένως, η δημοτική Αρχή είναι καλυμμένη, αφού η προσφυγή των εργαζομένων στρέφεται εναντίον του Νομικού Προσώπου. Ηθικά και πολιτικά, όμως, είναι εκτεθειμένη, γιατί έγινε ανακόλουθη στη δέσμευση απέναντι στους εργαζομένους, όπως εκφράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος, τελικά, δήλωσε πως θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο κι αν όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις στον διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π., θα ανακληθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου. Εάν παρέλθει η προθεσμία για την έφεση, η οποία εκτιμάται πως θα παραταθεί τον Ιούλιο και οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει, όλοι, αίτηση για τον διαγωνισμό, υπάρχει η δυνατότητα να αποσυρθεί αμέσως η έφεση. Γιατί, όπως ανέφεραν οι νομικοί, Αναστασία Ιωσηφίδου και Γιώργος Γραμμένος, δεν έχει σημασία η κατάθεση, αλλά η συζήτηση της έφεσης σε δικαστική απόφαση. Η δήλωση του δημάρχου ικανοποίησε τις υπόλοιπες παρατάξεις και η συζήτηση έληξε.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.