Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Εταιρίας για τον ελληνισμό και φιλελληνισμό, ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ιταλίας της Βουλής των Ελλήνων, παραβρέθηκε στην εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας, με θέμα: «Εκδήλωση αφιέρωμα στον ιταλικό φιλελληνισμό και τελετή απονομής μεταλλίου Lord Byron», στο μουσείο φιλελληνισμού στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό που εκφώνησε στην ιταλική γλώσσα, τιμώντας τους Ιταλούς καλεσμένους, ο βουλευτής ανέφερε: «Η εκδήλωση τιμά τον ιταλικό φιλελληνισμό και ιδιαίτερα τους Ιταλούς που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, από το 1821 έως και το 1832, για την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό. Τιμούμε τις θυσίες τους, το έργο τους αλλά και την προσπάθεια τους να διαδώσουν, με κάθε τρόπο, τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία. Οι Ιταλοί φιλέλληνες θαύμαζαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, αλλά και λόγω της αίσθησης σύνδεσης και συνέχειας μεταξύ του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, που με την συνάντηση του Χριστιανισμού με τον ύστερο ελληνισμό, γέννησε τον ουμανισμό στον οποίο ρίζωσε η χριστιανική Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην Καβάλα, εξήρε την σημασία των αρχαίων Φιλίππων, ως την επιβλητικότερη πόλη της περιοχής στην Ρωμαϊκή εποχή, όπου έγινε και η περιώνυμη μάχη. Εξήγησε στους παρευρισκομένους, ότι από τους Φιλίππους, όπως και από την Μακεδονία και Θράκη, διερχόταν η Εγνατία Οδός, ο δρόμος που ένωνε την Ανατολή με την Δύση. Στους Φιλίππους και στον Ζυγάκτη ποταμό, ο απόστολος των εθνών, Παύλος, βάπτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή, την Λυδία. Υπενθύμισε ότι στην Καβάλα υπήρχε, από τον 19ο αιώνα, ιταλικό προξενείο και τα πλοία από την Τεργέστη προς την Κωνσταντινούπολη σταματούσαν στο λιμάνι της πόλης.

Όσον αφορά την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία, υπογράμμισε ότι: «Η ελληνική επανάσταση άρχισε μόλις λίγους μήνες μετά την επανάσταση στην Νάπολη και την Σικελία το 1820 και περίπου την ίδια εποχή με την επανάσταση στο Πιεμόντε, τον Μάρτιο του 1821. Οι Έλληνες επέλεξαν ως ημερομηνία έναρξης της επανάστασή, την 25η Μαρτίου 1821, ημέρα του Ευαγγελισμού, είτε Ορθόδοξος, είτε Καθολικός, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία της αναγέννησης ενός λαού για επανασύνδεση με την Δύση. Δεν ήταν τυχαίο ότι στην επανάσταση συμμετείχε μεγάλος αριθμός Ιταλών φιλελλήνων, που πολέμησαν και στο ιταλικό Risorgimento. Για παράδειγμα, ο Alerino Palma και φυσικά ο κόμης Santorre di Santarosa (Σανταρόζα), που έχασε την ζωή του πολεμώντας στην Ελλάδα το 1825. Μάλιστα, στην Καβάλα κεντρικός δρόμος φέρει το όνομα του».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η απονομή με το Μετάλλιο Lord Byron, στον Alberto Roccavila, απόγονο του Michele Roccavilla, Ιταλού αξιωματικού του ελληνικού τακτικού στρατού, που πολέμησε στην Ελλάδα από το 1825 έως και το 1827 και πέθανε το 1827 με πράξη ηρωισμού. Η Εταιρεία για τον ελληνισμό και τον φιλελληνισμό παρουσίασε τον εμβληματικό πίνακα του μεγάλου Ιταλού φιλέλληνα ζωγράφου Ludovico Lipparini, με το οποίο ο καλλιτέχνης κράτησε ζωντανή την μνήμη του ηρωικού θανάτου του Μάρκου Μπότσαρη ενάντια σε κάθε επίθεση λήθης, ενώ στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι απόγονοι του ήρωα. Ακόμα, τιμήθηκαν δύο σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου φιλελληνισμού στην Ιταλία: ο Ιταλός καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Salvatore Settis, που έχει συμβάλει με το έργο του στην προώθηση της ελληνορωμαϊκής κλασικής παιδείας διεθνώς και η ελληνο-ιταλίδα γερουσιαστής, από την Κατάνια της Σικελίας, Ουρανία Παπαθέου, η οποία προωθεί με το έργο της την ελληνο-ιταλική φιλία και προβάλλει τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κάτω Ιταλία. Ως εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Γιάννης Πασχαλίδης δεσμεύτηκε να ενδυναμώσει, με μία σειρά προτάσεων, τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και των πνευματικών ιδρυμάτων τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.