«Θερμή» υποδοχή στον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής

0

Παρουσία σημαντικής αστυνομικής δύναμης και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας (μέχρι και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Αστυνομίας χρησιμοποιήθηκε για να ερευνηθεί ο χώρος), πραγματοποιήθηκε χθες, μία ώρα μετά το μεσημέρι, η συνάντηση του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, με το νέο Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή. Αρκετή ώρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου διπλωμάτη, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την είσοδο του χώρου στάθμευσης του Δημαρχείου μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας, τα οποία περίμεναν την άφιξη του πρόξενου, για να διαδηλώσουν ότι είναι ανεπιθύμητη η παρουσία του στην πόλη. Όμως, ο πρόξενος και οι ακόλουθοι του, εισήλθαν στο Δημαρχείο από την κύρια είσοδο, χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους διαδηλωτές. Όση ώρα διήρκησε η συνάντηση του δημάρχου Καβάλας με τον Τούρκο πρόξενο, τα μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών βρισκόντουσαν μπροστά στο Δημαρχείο, επί της οδού Κύπρου και φώναζαν συνθήματα κατά των δύο ανδρών.

«Η Ελλάδα
θα βγει πιο δυνατή
από την κρίση»

Κατά την υποδοχή του Τούρκου διπλωμάτη στο γραφείο του, ο δήμαρχος Καβάλας εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και οι δύο χώρες να «επενδύσουν» στη συνεργασία, στην καλή γειτονία και στην προώθηση των κοινών συμφερόντων τους. «Συμφωνώ απόλυτα», απάντησε ο πρόξενος και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να υπερκεράσουμε τις διαφορές και τις προκαταλήψεις. Διανύουμε το έτος 2013 και πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν πίσω. Είναι μεγάλη αρετή να παραδεχόμαστε τα λάθη που έγιναν, αλλά και μεγάλη ευθύνη να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βελτιώνονται συνεχώς. Γνωρίζουμε πως η Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο. Και η Τουρκία αντιμετώπισε τέτοια κατάσταση πριν από χρόνια. Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, χάρη στο έμψυχο δυναμικό της και ότι θα βγει πιο δυνατή από αυτή. Υπάρχει μία ρήση, η οποία λέει: «Ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Εγώ προσεύχομαι να τα καταφέρει η Ελλάδα. Η Τουρκία δεν ξέχασε τη βοήθεια που της πρόσφερε η Ελλάδα το 1999, στους καταστροφικούς σεισμούς. Και η Τουρκία, αν θυμάστε, στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, είχε στείλει στην Ελλάδα τρόφιμα και άλλες προμήθειες με πλοία. Η ιστορία δείχνει ότι πάντα οι γείτονες χώρες είχαν μεταξύ τους περιόδους εντάσεων. Όμως, αν πάθει κάτι κάποιος, ο πρώτος που θα σπεύσει να του προσφέρει βοήθεια, είναι ο γείτονας του. Κατά την άποψη μου, η ελληνοτουρκική φιλία θα ενδυναμώνεται όσο περνούν τα χρόνια». Ο πρόξενος προσέφερε στο δήμαρχο Καβάλας μία χειροποίητη γυάλινη κανάτα και ο δήμαρχος ανταπέδωσε με μία συσκευασία καπνών του Μουσείου Καπνού Καβάλας.

Για τα δάνεια της τράπεζας
«Ζιράτ» σε επιχειρηματίες
και αγρότες της Θράκης

Ερωτηθείς ο πρόξενος, από το «Ξ», εάν εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η πρόσφατη ανακοίνωση της τουρκικής τράπεζας «Ζιράτ», η οποία έχει υποκατάστημα στην πόλη της Κομοτηνής, όπου εδρεύει το Προξενείο, ότι είναι πρόθυμη να χορηγήσει δάνεια σε επιχειρηματίες και αγρότες της Θράκης, απάντησε: «Η τράπεζα «Ζιράτ» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία για τις τράπεζες. Και υπάγεται στον έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και βεβαίως, χορηγεί δάνεια σε οποιονδήποτε απευθυνθεί σʼ αυτή, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Οι τράπεζες κερδίζουν χρήματα δίνοντας δάνεια. Αρκετές ελληνικές τράπεζες επεκτάθηκαν και στην Τουρκία, πριν ακόμα η «Ζιράτ» έρθει στην Ελλάδα. Προσωπικά, θεωρώ θετικό να λειτουργούν ελληνικές τράπεζες στην Τουρκία και το αντίστροφο, γιατί αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη των οικονομιών των δύο χωρών. Όταν ανέφερα ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα, για να ξεπεράσει την κρίση, εννοούσα τον τουρισμό. Πολλοί Τούρκοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν την περιοχή. Ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών τριπλασιάστηκε, έπειτα από την κατάργηση της βίζας και την ισχύ των λεγόμενων «πράσινων διαβατηρίων». Οι Τούρκοι τουρίστες, είναι τουρίστες που ξοδεύουν χρήματα. Επίσης, οι Τούρκοι επιχειρηματίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν νοικιάσει το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Ένας άλλος νοίκιασε και την μαρίνα που βρίσκεται στον Πειραιά, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για τη βιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Πιστεύω ότι, αυτή η συνεργασία θα συμβάλλει ώστε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση η Ελλάδα και θα αποτελέσει παράδειγμα για τους υποψήφιους επενδυτές άλλων χωρών».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.