Θα επιδοτηθεί η προμήθεια πρώτων υλών, για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης

0

Το Επιμελητήριο Καβάλας ενημερώνει ότι, την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κρατικής επιδότησης των πρώτων υλών, για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Παρασκευή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα και θα μπορούν οι επιχειρήσεις εστίασης να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξή τους στο πρόγραμμα επιδότησης. Η δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ, ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του Ε.Σ.Π.Α. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης, ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά Α.Φ.Μ. Τα κριτήρια ένταξης στην δράση είναι τα ακόλουθα:

α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020, σε σχέση με το 2019, μεγαλύτερο, ή ίσο, του 30%.

β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στην δράση.

δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και άρχισαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και και τις 31 Ιουλίου 2021, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης, θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και τα δηλωθέντα έξοδα. Επισημαίνεται ότι:

α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από την δράση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για το έτος 2021.

β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης, στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει, είτε το (α), είτε/και το (β), τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης. Επισυνάπτεται ενημερωτικός πίνακας δράση εστίασης Απρίλιος 2021 στο Link: https://www.espa.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=1351. Επίσης, με απόφαση του υφυπουργού ανάπτυξης και επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη, στις 22 Απριλίου 2021 παρατείνεται εκ νέου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στην δράση «Επιχορήγηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου» του ΕΠΑνΕΚ, Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020. Νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 31/12/2021.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.