-Δεν γνωρίζουμε εάν θα έχει και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της τροποποίησης του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επικινδυνότητας των εγκαταλελειμμένων κτηρίων (και οικοπέδων) εντός του αστικού ιστού. Ωστόσο, θα διαφωνήσουμε με το σκεπτικό που έχει η δημοτική Αρχή, το οποίο ανέφερε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, μιλώντας σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης. Είπε ότι, ο Δήμος θα παρεμβαίνει για την άρση της επικινδυνότητας των κτιρίων, ή τον καθαρισμό των οικοπέδων και θα χρεώνει την δαπάνη στον ιδιοκτήτη, ή τους ιδιοκτήτες, των παραμελημένων ακινήτων. «Θα χρεώνονται, πλέον, στην εφορία κι όποιος δεν πληρώνει, αυτά θα αυξάνονται. Και κάποια στιγμή, ο Δήμος θα διεκδικήσει κι αυτά τα οικόπεδα. Θα μου πείτε είναι σκληρό, αλλά πρέπει λίγο να ευαισθητοποιηθούμε», ανέφερε.

-Αλήθεια, η δημοτική Αρχή θα είναι εξίσου «σκληρή» απέναντι στους ιδιώτες, στους φορείς του Δημοσίου και τις τράπεζες; Άραγε, θα επιβάλλει πρόστιμο στον ίδιο τον Δήμο Καβάλας, για την εγκατάλειψη του παλιού νοσοκομείου και του «Διόνυσου», στην Ιατρική Εταιρεία Καβάλας, για το παλιό Σανατόριο, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), για το «μαύρο χάλι» του παλιού δικαστικού μεγάρου, στις τράπεζες που έγιναν «ιδιοκτήτριες» αρκετών καπναποθηκών και στον ελληνικό στρατό, για την κατοικία του στρατηγού στην παλιά πόλη (φωτογραφία); Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο κανονισμός καθαριότητας, τα προηγούμενα έτη, ως μοχλός πίεσης προς τους ιδιοκτήτες των επικίνδυνων ακινήτων;

-Αν ένας ιδιώτης, που είναι ιδιοκτήτης παλιάς καπναποθήκης για παράδειγμα, αδυνατεί να συντηρήσει το ακίνητο του, είναι δυνατόν μία τράπεζα να μην έχει την οικονομική ευχέρεια να κάνει τις βασικές παρεμβάσεις, ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση η καπναποθήκη που απέκτησε; Κι ακόμα πιο παράλογο είναι, ότι η ΕΤ.Α.Δ., δεν μπορεί να συντηρήσει το παλιό δικαστικό μέγαρο και την ακτή της Καλαμίτσας! Κι όταν της επιβλήθηκε το πρόστιμο, από την Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας, για οικοδομικές παραβάσεις στην ακτή Καλαμίτσα, για εκδίκηση δεν ανανέωσε την παραχώρηση της ακτής στον Δήμο! Φανταστείτε να χρεωνόταν και για την εγκατάλειψη του παλιού δικαστικού μεγάρου, πως θα αντιδρούσε. Γιατί, όμως, το ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες να μένουν στο απυρόβλητο και να «πληρώνουν το μάρμαρο» συνέχεια οι ιδιώτες;

-Συμπλέουμε με την άποψη που διατύπωσε η δημοτική σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Ευαγγελία Δρακονάκη, ότι σε πρώτη φάση πρέπει να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα ακίνητα και εν συνεχεία, να διευκολυνθούν ώστε να μεταβιβάσουν την κυριότητά τους σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να τα αξιοποιήσει, είτε είναι φορέας του Δημοσίου, είτε κάποιος επενδυτής. Συγχρόνως, πρέπει να τροποποιηθεί το πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο, προκειμένου τα κτήρια που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα, να αποκτήσουν μία καθημερινή χρήση, αντί να γίνουν μουσειακοί χώροι. Υπάρχουν αρκετά πετυχημένα παραδείγματα χρήσης παλιών διατηρητέων κτηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και βιομηχανικών μνημείων. Εμείς θα προτρέψουμε την δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, να κινηθεί δυναμικά και για το όμορφο νεοκλασικό σπίτι «Κραντονέλλη» στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, δίπλα στο επίσης όμορφο κτήριο που στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.