• Την ίδρυση, ή την κατάργηση, μιας σχολικής μονάδας, είτε πρωτοβάθμιας, είτε δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την εισηγείται στον Δήμο η αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Νομού (Περιφερειακής Ενότητας). Και όχι τα μέλη του συμβουλίου μιας Κοινότητας.
  • Οι διευθυντές εκπαίδευσης γνωρίζουν τα αριθμητικά στοιχεία για τις δυναμικότητες των σχολικών μονάδων σε μαθητές και τις ανάγκες τους για εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο αρμόδιος, επομένως, να αποφανθεί αν χρειάζεται να λειτουργήσει Λύκειο, Γενικό, ή Επαγγελματικό, στην Κοινότητα Αμυγδαλεώνα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, είναι ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας. Και όχι ο πρόεδρος της Κοινότητας, επειδή βρήκε κατάλληλο οικόπεδο στο χωριό!
  • Σημειώνω ότι, στη Δ.Ε. Φιλίππων λειτουργεί Γενικό Λύκειο στις Κρηνίδες, στο οποίο φοιτούν μαθητές της περιοχής, ενώ αρκετά παιδιά από τον Αμυγδαλεώνα είναι εγγεγραμμένα σε Λύκεια της Καβάλας.
  • Η αύξηση του πληθυσμού, δηλαδή των μόνιμων κατοίκων, σ’ έναν οικισμό, δεν είναι μοναδικό κριτήριο για την ίδρυση σχολείου, ούτε η ύπαρξη οικοπέδου για την ανέγερση του. Πρώτα βεβαιώνεται η ανάγκη να ιδρυθεί μία νέα σχολική μονάδα και μετά βρίσκουμε το οικόπεδο.
  • Λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμυγδαλεώνα, ότι το κτίριο όπου στεγάζεται το Γενικό Λύκειο στις Κρηνίδες χρειάζεται σημαντικές εργασίες αναβάθμισης. Ωραία. Ας φροντίσει ο Δήμος Καβάλας να κάνει τις εργασίες αυτές.
  • Αλλά, δεν είναι λόγος αυτός, για να μεταφερθεί η σχολική μονάδα σ’ ένα καινούργιο κτίριο, που θα κατασκευαστεί σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα, όπως πρότεινε ο πρόεδρος. Αν το κτίριο στις Κρηνίδες είναι ακατάλληλο, μπορεί να κατασκευαστεί καινούργιο σε άλλο χώρο, κατάλληλο για σχολείο, του οικισμού. Αλλά, όχι να αλλάξει η έδρα του Γενικού Λυκείου, επειδή το συμβούλιο της Κοινότητας θέλει να γίνει ο Αμυγδαλεώνας «εκπαιδευτικός κόμβος», με δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο. Αναμένω την άποψη του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συγκεκριμένη πρόταση.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.